Чланци поређани по датуму: септембар 2024

ДР ВЛАЈКО ПАНОВИЋ ОДРЖАО ДРУГО ПРЕДАВАЊЕ У ОКВИРУ XV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ НА ТЕМУ БРАКА И ПОРОДИЦЕ

У суботу, 7. септембра 2024. године, са благословом Архиепископа крагујевачког и Митрополита шумадијског Господина Јована, у свечаној сали Саборног храма одржано је друго предавање у оквиру петнаестих Великогоспојинских свечаности.

На тему: „Брак и породица – улога мајке у васпитању деце“ говорио је клинички психолог др Влајко Пановић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГЊИЛУ

Дана 7. септембра 2024. године, када наша Света Црква прославља и празнује Пренос моштију Светог апостола Вартоломеја и Светог апостола Тита, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих апостола Петра и Павла у Јагњилу.

Нашем Митрополиту су саслуживали: игуман манастира Пиносава у Кусатку архимандрит Петар (Драгојловић), умировљени парох младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, јереј Ненад Марковић, јереј Марко Стевановић, јереј Иван Ненадовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Саша Костадиновић.

ЕТНО ГРУПА “СВЕТИ САВА” ОТОВОРИЛА XX ЈУБИЛАРНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ У КРАГУЈЕВЦУ

У четвртак 5. септембра 2024. године свечано је отворен сајам пољопривреде у Крагујевцу.

Отварање сајма започело је говором гумца Ненада Окановића, који је нагласио колики је значај и улога пољопривреде у данашње време.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА СА МОЛЕБАНОМ ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНКИ

У петак, 6. септембра 2024. године, архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић служио је Свету Литургију са молебаном за почетак нове школске године.

Саслуживали су: протојереј Слободан Сенић и ђакон Владимир Степановић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак, 6. септембра 2024. године, на празник светог свештеномученика Евтихија, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење братства овога светога храма.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У четвртак 5. септембра 2024. године, Његово Високопресвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИ, ВЛАШКОМ ДОЛУ И ГРЧЦУ

У среду, 4. септембра 2024. године, у храму Светог Јована Богослова у Влашком Долу и у храму Светог Симеона Мироточивог у Грчцу служен је молебан на почетку школске године, а одмах сутрадан и у храму Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Азањи за ученике Основне школе “Радомир Лаззић”.

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ

Дана 4. септембра 2024. године, на празник, Светог мученика Агатоника и Светог свештеномученика Горазда Чешког, Високопреосвећени Митрополит шумадијски Господин Јован началствовао је свештеним евхаристијским сабрањем у крагујевачком насељу Белошевац у храму Светог великомученика цара Лазара Косовског.

Шумадијском Архијереју саслуживали су протојереј Синиша Раденковић, јереј Милош Павић и ђакон Немања Стојковић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ДВА РУКОПОЛОЖЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦА

У уторак, 3. септембра 2024. године, када се наша Света Црква молитвено сећа светог Апостола Тадеја, Свете мученице Васе са децом и Светог мученика Рафаила Шишатовачког, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва.

Високопреосвећеном Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, прoтojeрej-стaврoфoр Mилoрaд Tимoтиjeвић, протојереј Дејан Марјановић, протојереј Дејан Марковић, протонамесник Александар Сенић, протонамесник Драгиша Богичевић, као и гост из Епархије жичке јереј Драган Милованчевић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА СА ПРИЗИВОМ ДУХА СВЕТОГА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

У понедељак 2. септембра 2024. године, једанаестог по Духовима, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску литургију са молебаном за почетак нове школске године у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром.

Света архијерејска литургија се већ дуги низ година традиционално служи због почетка нове школске године у богословији Светога Јована Златоустог.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА ХЕРЦЕГОВИНЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Братство младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Г. Јована, већ девету годину организује ходочашће на Острог. Ове године поред поклоњења Светињама Црне Горе, верници су обишли и најзначанија места крсно-васкрсне Херцеговине. Младеновачки ходочасници били су предвођени протојерејем-ставрофором Слободаном Кеџићем и јерејем Ненадом Марковићем.

XV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ ПРЕДАВАЊE ИСТОРИЧАРА ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА И ПРОТОНАМЕСНИКА ВЛАДАНА КОСТАДИНОВИЋА, ПРОФЕСОРА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА

У суботу 31. августа 2024. године, у Свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, у оквиру Великогоспојинских свечаности, с благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Господина Јована, одржано је предавање, на којем су узели учешће, проф. др Немања Девић, историчар, из Института за савремену историју, на тему: “Голгота Шумадијске епархије 1945. И њен васкрс у савременом добу”, и протонаменсик Владан Костадиновић, професор у Богословији Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, на тему: “Саборни храм у Крагујевцу у историји Српске цркве”.

ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА ОСНОВЦЕ У ЛЕВАЧКОМ КРАЈУ

Верско добротворно старатељство Епархије шумадијске наставило је поделу школског прибора деци, овога пута и у Левачком крају. Тако је укупно у два намесништва подељено 70 напуњених ранчева као дар фирме “Extra Tropic Trade” и њених власника Гордане и Рашка Грчић. Акцији се прикључила Асоцијација ЕПА из Беча са господином Оливером Качаревићем.

ХОР И ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “СВЕТИ САВА” ПОСЕТИО МАНАСТИРЕ ГРАДАЦ, СТУДЕНИЦУ И ЖИЧУ

31. августа 2024. године, хор и ансамбл “Свети Сава” из Крагујевца кренуо је у ходочашће манастирима у околини Рашке и Краљева.

Благословом нашег Митрополита овај хор и фолклор постоје дуги низ година, а и ово путовање је награда нашег Митрополита, који је омогућио путовање свим члановима.

У прелепом расположењу први манастир који смо обишли био је манастир Градац. Његова лепота одушевила је све како младе тако и старије, и не само изгледом већ и историјском знаменитошћу коју овај манастир чува.