ХРАМОВНА СЛАВА И ДАН ОПШТИНЕ БАТОЧИНА

ХРАМОВНА СЛАВА И ДАН ОПШТИНЕ БАТОЧИНА

Дана 21. септембра 2024. године, на празник Рођења Пресвете Богородице, црква у Баточини прославила је храмовну славу и 170 година од почетка градње баточинске цркве.

Тим поводом служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј Саша Антонијевић уз саслуживање протојереја-ставрофора Радосава Петровића, протојереја-ставрофора Звонимира Витића, јереја Александра Ђорђевића и ђакона Стефана Јанковића.

По прочитаном одељку из Јеванђеља верницима се пригодном празничном беседом обратио протојереј Саша Антонијевић. Прота Саша између осталог истакао је да смо се окупили у храму на празник радости јер прослављамо Рођење Пресвете Богородице, која нам је родила Спаситеља, Сина Божијег. Сама икона празника представља радост где видимо дете које се родило, дете у пеленама а поред њега видимо срећне родитеље. Родитељи Пресвете Богородице који се сутра прослављају имали су преко педесет година, дуго су живели без деце, у срамоти, јер је код Јевреја било срамота немати деце. Међутим, Бог својом вољом и благословом правазилази границе природе и Праведни Јоаким и Ана добили су дете Марију. Родила се у Назарету, на северу Свете Земље од родитеља царског и првосвештеничког рода. Рођењем, Пресвета Богородица је донела радост свима јер је она препозната као она која сједињује небо и земљу, она која доноси обожење људима и која доноси земљи уздизање на небеса. Пресвета Богородица нам рађа Христа који ће срушити несрушиво, који ће срушити смрт и донети небеса на земљу. Пресвета Богородица била је и остала узор како је живела, како се одевала, понашала, дете васпитавала, како је истрајавала и како је прихватала Божију вољу и остала верна Сину своме на крсту и после крста. Она је била пример свим женама које су биле и остале стуб сваког друштва. Ако жене поштују своје родитеље, воле своје мужеве, васпитавају своју децу, оне се угледају на Пресвету Богородицу. Ако жене имитирају оне далеко на западу па живе са онима истога пола, иду обнажене и не односе се према деци као мајке, оне се не угледају на Пресвету Богородицу.

Пошто ове године баточинска црква слави 170 година од почетка градње храма, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Господина Јована ове године је по први пут организована литија улицама Баточине а испред Средње школе Никола Тесла одслужен је помен пострадалим баточинцима у балканским ратовима и Великом рату. Верни народ се у великом броју окупио на богослужење а затим предвођен свештенством, Председником Општине Баточина Г-дином Дејаном Аранђеловићем, Директором КТЦ Доситеј Обрадовић Г-дином Сашом Голубовићем, члановима општинске управе, представницима јавних предузећа и вероучитељима кренуо је у литију улицама Баточине. По повратку у порту храма прочитан је историјат цркве а затим је уследио пригодан културно-уметнички приграм у извођењу КУД-а Шумадија из Баточине. На крају програма свештеник Александар Ђорђевић поздравио је све присутне и захвалио им се на учешћу у данашњој прослави храмовне славе и јубилеја наше цркве.

У наставку је уследио славски ручак у сали ЦО Баточина који је припремио овогодишњи колачар Г-дин Милан Ђиновић са породицом.

У поподневним часовима уследила је свечана седница Скупштине Општине Баточина, поводом Дана Општине Баточина, на којој су присуствовали баточински свештеници.