СВЕЧАНИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЈАГОДИНСКИМ ЦРКВАМА

СВЕЧАНИ ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЈАГОДИНСКИМ ЦРКВАМА

“Боже помози и благослови
Да срећан буде почетак ови.
Ти ме упути, српског ђака,
Да школа, књига буде ми лака.
Даруј ми здравља, снаге и воље
Да слушам, учим што могу боље.
Усади љубав у срце моје,
Да љубим браћу, другове своје.
И сваког, ко је у српском колу,
Највише српску цркву и школу.”

Током првих школских седмица школске 2024/2025. године широм цркава Беличког архијерејског намесништва, са благословом Његовог високопреосвештенства Митрополита шумадијског Господина Јована, одржани су молебани за успешан и Богом благословен почетак наступајуће школске године. Овај молитвени чин Призива Светог Духа, важан за све у образовно-васпитном систему, а понајвише за ученике, организован је уз заједничку сарадњу беличког архијерејског намесника, свештеника и вероучитеља основних и средњих школа на територији Града Јагодине и општина Ћуприја и Рековац предвођених координатором Угљешом Урошевићем.

Молебане су служили свештеници на чијим се парохијама територијално налазе школе које су учествовале у молебану. Заједнички са својим свештеницима и вероучитељима, коленопреклоно су своје молитве узнели Богу ученици, наставници, ненаставно особље и родитељи. Презвитери су по завршетку молитви упутили пригодне беседе, обогаћене топлином и очинском љубављу. Та и таква љубав је оно што деца увек и највише треба да добијају, како од родитеља, тако и од својих наставника, јер, и школа је једна заједница коју треба да испуњава на првом месту - љубав.

Широм Беличког архијерејског намесништва, након целивања крста и кропљења агиазмом, уследиле су поделе иконица, певање Химне Светом Сави Првом и других богоугодних песама, послужење слаткишима, као и све оно што би децу радовало и дало им подстицај да ходају стопама успеха у новој школској години.

Вероучитељица Јелена Стојадиновић