МИТРОПОЛИТ ШУМАДИЈЕ ЈОВАН: “БОЖЈА МЕРА ЈЕ ЈЕДИНА ПРАВА МЕРА”

МИТРОПОЛИТ ШУМАДИЈЕ ЈОВАН: “БОЖЈА МЕРА ЈЕ ЈЕДИНА ПРАВА МЕРА”

“Каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити”
(Јеванђеље по Марку 4, 24)

У уторак, 24. септембра 2024. године, када Церква Христова молитвено светкује Преподобну Теодору из Александрије која је живела у V веку и Преподобног Сергија и Германа Валаамске калуђере и чудотворце, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Панталејмона (Παντελεήμων) у Станову.

Митрополиту су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић старешина храма, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и г. Милорад Томић, док је чтецирао вероучитељ Марко Гаљак.

Након прочитаног јеванђељског штива верном лаосу се надахнутим словом обратио Митрополит Јован:

“Драга браћо и сестре, одељак из Јеванђеља по Марку који смо сада чули веома је поучан. На самом почетку Господ Исус Христос каже: “Памтите шта чујете и како мерите тако ће вас се мерити”. У овој реченици и ако иоле имамо мало вере, смирења и љубави може свако да види себе. Ајде да будемо искрени да ли ми тако поступамо? Да ли ми заиста меримо друге као што ми меримо себе. Да ли гледамо на свој грех како гледамо грех на другоме, мислим да није баш тако. Јер ми ћемо увек за свој грех, за своје базакоње наћи оправдање. Тражимо оправдање и милост за своје поступке, а немамо милости према другоме. Зато се чудимо зашто људи према нама тако поступају. Ако искрено и поштено поступамо према другима, вратиће нам се та искреност и поштење. Замислите браћо и сестре, када би Бог гледао на нас и када би тако мерио, његова мера је једина права мера. Ако сагледамо своје срце онда ћемо сагледати и своје грехове, сагледаћемо себе. Ми избегавамо да сагледамо себе и своје грехове, али ако сагледамо себе нећемо осуђивати другога. Дакле браћо и сестре, сваки човек који стоји на једној вишој степеници своје духовности, он ће да види прво себе, али ће после да види и друге. Зато неко када оправдава себе, тада духовни човек само што се не засмеје, па човече ти си у заблуди, ти о себи говориш толико високо, толико чисто а не видиш своју прљавштину. Драга браћо и сестре ми треба да перемо себе изнутра да би изнутра како би сагледали право стање у себи. Сваки зна своје боље него туђе и више воли себе него што воли ближњега. Ако пак не бринемо о себи, не сагледавамо себе изнутра, онда ћемо и друге тако да их просто осрамотимо. Ми просто када видимо неки грех ми као да узмемо онај “муштулук” како каже наш народ. Једног дана савест ђе проговорити, и шта ћемо онда ти ја. Лепо каже наш народ: Савест је нумитни судија”. Дакле, ако и треба судити том брату, онда неки буде суд као према мени. Ако сејете добро семе, онда ће то семе расти, али ако нисмо њиву припремили како треба онда ће то добро семе пропасти. Та њива то је наша душа, у којој Господ стално сеје своје семе. Зато треба да чувамо себе у чистоти а то значи у чистоти хришћанског живота, јеванђељског живота. Ко има Бога у себи, он ће све више имати Бога у себи, ако нема Бога у себи, онда нема ништа. Ко има веру, њему ће се вера још више умножавати. Вера је дар Божји браћо и сестре. Љубав је дар Божји, милосрђе је дар Божји и све што ми имамо то су дарови Божји а не наши. Дакле браћо и сестре, да се ми молимо Богу, да нам Бог да правилно расуђивање, да правилно расуђујемо. Онда се чудимо што људи неће да нам помогну, зато што ти ниси поштен према њима, зато што си изгубио поверење а страшно је када се изгуби поверење.

Да се стално молимо Богу, да нам Бог да правилно расуђивање, а то не може без правилне вере.”

Беседа Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског г. Јована

Након свете Литургије Митрополит Јован је поделио иконице и благословио верни народ који се данас окупио у овом светом храму који је духовно стециште овог краја.

Вероучитељ Марко Гаљак