Чланци поређани по датуму: септембар 2024

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА ХЕРЦЕГОВИНЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Братство младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Г. Јована, већ девету годину организује ходочашће на Острог. Ове године поред поклоњења Светињама Црне Горе, верници су обишли и најзначанија места крсно-васкрсне Херцеговине. Младеновачки ходочасници били су предвођени протојерејем-ставрофором Слободаном Кеџићем и јерејем Ненадом Марковићем.

XV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ ПРЕДАВАЊE ИСТОРИЧАРА ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА И ПРОТОНАМЕСНИКА ВЛАДАНА КОСТАДИНОВИЋА, ПРОФЕСОРА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА

У суботу 31. августа 2024. године, у Свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, у оквиру Великогоспојинских свечаности, с благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Господина Јована, одржано је предавање, на којем су узели учешће, проф. др Немања Девић, историчар, из Института за савремену историју, на тему: „Голгота Шумадијске епархије 1945. И њен васкрс у савременом добу“, и протонаменсик Владан Костадиновић, професор у Богословији Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, на тему: „Саборни храм у Крагујевцу у историји Српске цркве“.

ШКОЛСКИ ПРИБОР ЗА ОСНОВЦЕ У ЛЕВАЧКОМ КРАЈУ

Верско добротворно старатељство Епархије шумадијске наставило је поделу школског прибора деци, овога пута и у Левачком крају. Тако је укупно у два намесништва подељено 70 напуњених ранчева као дар фирме “Extra Tropic Trade” и њених власника Гордане и Рашка Грчић. Акцији се прикључила Асоцијација ЕПА из Беча са господином Оливером Качаревићем.

ХОР И ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “СВЕТИ САВА” ПОСЕТИО МАНАСТИРЕ ГРАДАЦ, СТУДЕНИЦУ И ЖИЧУ

31. августа 2024. године, хор и ансамбл “Свети Сава” из Крагујевца кренуо је у ходочашће манастирима у околини Рашке и Краљева.

Благословом нашег Митрополита овај хор и фолклор постоје дуги низ година, а и ово путовање је награда нашег Митрополита, који је омогућио путовање свим члановима.

У прелепом расположењу први манастир који смо обишли био је манастир Градац. Његова лепота одушевила је све како младе тако и старије, и не само изгледом већ и историјском знаменитошћу коју овај манастир чува.