Чланци поређани по датуму: недеља, 21 април 2019

takmicenje cvetiГоспод Исус Христос, као обећани Месија, јашући на магарету ушао је у Јерусалим. Прошавши кроз царска врата јерусалимских зидина био је дочекан од стране великог броја становника овога града, благочестивих и праведних мушкараца, жена, а поготово деце. Они га поздравише као Месију, машући палминим гранчицама и бацајући цвеће пред Њега. Неки од присутних и своју одећу положише под ноге Исусове, са себе скидајући тако и свога телесног човека, да би се обукли у новог, духовног и охристовљеног. Свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, многе људе подстакао је да верују у Господа и Његово велико Спаситељско дело.

ЦВЕТИ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

“Радуј се много кћери сионска,
подвикуј, кћери јерусалимска,
ево цар твој иде к теби,
праведан је и спасава, кротак и јаше на магарету” (Зах 9,9).

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављена Врбица и одслужена света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Врбица је прославњена служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани.

ЦВЕТНА НЕДЕЉА ПРАЗНИЧНО ОБЕЛЕЖЕНА ПРИ ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУУ недељу, на Цвети, после Свете Литургије одржан је шести по реду разговор о вери. Разговор је водио свештеник Александар Мирковић на тему “Литургијско виђење света”.

Овај сусрет био је само природни наставак прошлог, када смо сагледали како свет изгледа ван Литургије. Сада нам је био циљ да осветлимо наш литургијски однос према свету. Тако је отац Александар између осталог рекао: “Човек је створен као сарадник Божији, састваралац дела Свете Тројице, да ради и да ужива у том свету. Такав човек постаје свештеник – литург, из силне љубави за оно што нам је дао Бог, он – човек Њему благодари за то.