ЗАВРШНИ КРУГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕ

takmicenje cvetiГоспод Исус Христос, као обећани Месија, јашући на магарету ушао је у Јерусалим. Прошавши кроз царска врата јерусалимских зидина био је дочекан од стране великог броја становника овога града, благочестивих и праведних мушкараца, жена, а поготово деце. Они га поздравише као Месију, машући палминим гранчицама и бацајући цвеће пред Њега. Неки од присутних и своју одећу положише под ноге Исусове, са себе скидајући тако и свога телесног човека, да би се обукли у новог, духовног и охристовљеног. Свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, многе људе подстакао је да верују у Господа и Његово велико Спаситељско дело.

Та истина о Христу као Месији преноси се деци на часовима веронауке. Циљ верске наставе одувек је био изграђивање поверења, љубави и заједништва, те неговање солидарности тј. узајамног помагања и бриге за природу која нас окружује. Остваривање јединства не значи опасност ни за кога, а понајмање значи укидање различитости и особености.

На Цвети, 21. априла 2019. године, уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржано је финално такмичење из верске наставе за ученике основних и средњих школа крагујевачке општине, а у организацији Просветног одбора Епархије шумадијске. Поред општих тема из катихизиса, добар део такмичења био је посвећен темама аутокефалности СПЦ и Другом српском устанку.

Идеја за такмичење из веронауке у Епархији шумадијској заоставштина је прерано преминулог вероучитеља г. Драгана Степковића, а сам концепт такмичења осмислио је јеромонах Виталије (Милошевић). За реализацију овогодишњег финала били су задужени вероучитељи: Оливера Станчић, Марко Вуксановић, Душан Трифуновић, Рајко Сеновић, Ђурђе Јанковић, Стефан Јанковић и Немања Кнежевић. Организацију и припреме, у складу са својим могућностима, помогли су и остали вероучитељи крагујевачког и лепеничког намесништва. Домаћин свим учесницима као и гостима била је Средња стручна школа. Све школске екипе имале су по четири члана, а жири су чинили протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић и г. Ненад Цветковић, професор историје у “Првој крагујевачкој гимназији”.

У конкуренцији основаца, биле су екипе које су представљале шест крагујевачких школа: ОШ “Ђура Јакшић”, ОШ “Радоје Домановић”, ОШ “Доситеј Обрадовић”, ОШ “Мома Станојловић”, ОШ “Станислав Сремчевић” и ОШ “Драгиша Михаиловић”. У велико финале (након полуфиналних мечева) пласирали су се тимови ОШ “Ђура Јакшић”, ОШ “Радоје Домановић” и ОШ “Доситеј Обрадовић”, а победници су ђаци ОШ “Ђура Јакшић” испред ОШ “Радоје Домановић” и ОШ “Доситеј Обрадовић”. У категорији средњошколаца надметали су се тимови крагујевачких школа: “Прве крагујевачке гимназије”, “Средње стручне школе”, ТУШ “Тоза Драговић” и “Средње економске школе”. Победу међу средњошколским екипама су однели ученици “Прве крагујевачке гимназије”, друго место су заузели ђаци “Средње стручне школе”, треће ученици из ТУШ “Тоза Драговић”, а четврто - ученици “Средње економске школе”.

Победници су као награду добили путовање у Грчку тј. у манастир Хиландар, другопласирани – пут на Острог, а трећепласирани – пригодну материјалну награду. Такође, захвалнице и пригодне поклоне добили су г. Синиша Којић – директор “Средње стручне школе”, г-ђа Славица Марковић – директорка “Прве крагујевачке гимназије” и г. Иван Божовић - директор “Средње економске школе”. Награде победницима и учесницима финала, као и захвалнице и пригодне поклоне директорима школа које су биле домаћини такмичења (како првог круга, тако и данашњих финала), уручио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Наравно, највећа награда свим ученисницима овог догађаја било је међусобно упознавање, као и дружење са заједничким циљем - узрастање у вери. Ово је био и практични доказ да такмичења могу да спајају, а не само да раздвајају људе, те да је љубав есенција хришћанског живота и да се здравим љубљењем онога што је наше никако не унижава оно што је туђе.

вероучитељ Горан Лазаревић