Чланци поређани по датуму: петак, 07 јануар 2022

СВEШТEНИК БРAНИСЛAВ MAТИЋ, ЗAТВOРСКИ КAПEЛAН У КРAГУJEВЦУ: РAД У ЗAТВOРУ НИJE КAЗНA ВEЋ НAГРAДA

Свeштeник у зaтвoру рaди пуних 11 гoдинa и кaжe дa нe пoстojи "изгубљeнa oвцa".

Нaш нaрoд кaжe дa сe чoвeк Бoгa нajчeшћe сeти кaдa je у вeликoj нeвoљи, a гдe имa вeћa oд рoбиje. Aли, зa крaгуjeвaчкoг свeштeникa Брaнислaвa Maтићa, кojи je вeћ пуних 11 гoдинa зaтвoрски кaпeлaн ни тaмo нe пoстojи „изгубљeнa oвцa”.

Зaкoн o извршeњу кривичних сaнкциja, кojи oсoбaмa лишeним слoбoдe oмoгућуje oствaривaњe вeрских прaвa, истoврeмeнo дaje Цркви мoгућнoст дa сe стaрa o свojим вeрницимa кojи су прeкршили зaкoнe друштвa.

КАД СВЕТАЦ БДИ НАД АНЂЕЛИМА

Центар „Свети Василије Велики” у Маршићу крај Крагујевца ретка је црквена установа у Србији која брине о деци ометеној у развоју, а њоме с много љубави руководи протојереј Бојан Димитријевић.

ПЕСМОМ АНЂЕЛА БОЖЈИХ

“Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља” (Лк 2, 14)

На данашњи дан радосног празника Рођења Христовог испуњена су широм света сва хришћанска срца. Овај Дан је за цео свет велика радост “јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову” (Лк 2, 11).

ПРАЗНИК РОЂЕЊА ХРИСТОВОГ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МЛАДЕНОВЦУ

Овогодишња прослава празника Рођења Христовог била је испуњена мноштвом пригодних догађаја, који су употпунили богослужбени елемент. Важно спомена је да је комплетна организација и извођења свих пропратних манифестација реализовало братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, на иницијативу Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића.

БЛАГОСЛОВЕНА ЧЕСНИЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ

Сабрани на светој Литургији, свештенство Старе Цркве и верни народ су узнели молитве Богомладенцу Господу Исусу Христу. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, после службе, по старом народном обичају благословен је свети хлеб – Чесница. Верни народ је, после молитве стрпљиво и са вером чекао да добије благослов свете Цркве и део чеснице, коју су ове године захваљујући љубави власника Златка Јевтића и свих запослених, припремили радници крагујевачке пекаре “Јевтић”.

Ј О В А Н
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ
ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
УЗ СВЕРАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Српска Православна Црква својој духовној деци о Божићу 2021. године

ПОРФИРИЈЕ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим aрхијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни божићни поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

БАДЊИ ДАН И БАДЊЕ ВЕЧЕ У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

Небо и земља данас, као што је пророковано, нека се обрадују!
Анђели и људи нека духовно светкују!
Јер Бог се јави у телу онима који седе у мраку и сенци, родивши се од жене.
Пећина и јасле Га прихватају, пастири чудо разглашавају,
маги са Истока у Витлејем даре доносе, а ми, недостојним устима,
угледајући се на анђеле, хвалу му одајмо:
„Слава на висини Богу, а на земљи мир!“
Дође очекивање многобожаца, дође, спасе нас од робовања врагу.

(стихира Светог Јована Дамаскина)

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ

На Бадње вече, порта лазаревачког храма, али и порте храмова широм колубарско-посавског намесништва, биле су мале да приме мноштво верника који су се, традиционално, ове вечери, окупили у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу.

БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Ове године и поред актуелне епидемиолошке ситуације Бадње вече и Божић свечано прослављени у свим храмовима у архијерејском намесништву јасеничком.

У храму свете Петке после вечерње службе прочитана посланица нашег Епископа Господина Јована, а потом у порти храма наложен Бадњак уз присуство великог броја верника који су дошли да заједно поделе ову радост.

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

“Христос се рађа - славите!
Христос с небеса - у сусрет му изађите!
Христос на земљи - узнесите се!
Певај Господу сва земљо!
У весељу пој народе! - Јер Он се прослави.”

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени нечим најлепшим, а то су наши верници који су у великом броју са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БАЊИ

Припремајући се за радосни празник Христовог Рођења током Божићног поста, између осталих празника, славили смо Бога кроз празнике који су у српском народу уско везани за породицу – Детињце, Материце и Оце.

У храму Светог пророка Илије у Бањи ови празници су дечекани уз учешће свих чланова црквене заједнице.

БАДЊИ ДАН И БОЖИЋ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

У свим храмовима у Барајеву и околини служено је вечерње богослужење и организовано је паљење бадњака уз додатни програм који је окупио велики број народа са децом.

Највећи број људи окупио се у барајевском храму Спаљивања моштију Светога Саве у коме су вечерње богослужење, уз присуство преко хиљаду верника, служили свештеници Видо Милић, Драгиша Топавловић и Владимир Димић. После је уследила подела бомбона окупљеној деци, освећење бадњака и њихово полагање у ватру. Након тога је уследио ватромет и послужење народа од стране црквене општине Барајево.