Распоред богослужења Митрополита шумадијског Г. Јована – ЈУЛИ 2024. године

1. јул (понедељак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Леонтија, Ипатија и Теодула.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Саве у Крагујевцу – Аеродром са почетком у 7,30 часова.

2. јул (уторак), Црква прославља и празнује: Светог апостола Јуду, Преподобног Пајсија Великог, Светог Јована Шангајског.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Липар са почетком у 9 часова.

3. jул (среда), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Методија, Преподобног Наума Охридског.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

4. јул (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Јулијана Тарсијског, Преподобне Јулија и Јулијана.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Каленић са почетком у 9 часова.

5. јул (петак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Јевсевија.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Свете Анастасије Српске у Копљарима код Аранђеловца поводом славе храма са почетком у 9 часова.

6. јул (субота), Црква прославља и празнује: Свету мученицу Агрипину, спомен иконе Пресвете Богородице Владимирске.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће у храму Светог Саве у Сиоковцу код Јагодине са почетком у 9 часова.

7. јул (недеља), Црква прославља и празнује: рођење Светог Јована Крститеља – Ивањдан.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у манастиру Тресје са почетком у 9 часова.

8. јул (понедељак), Црква прославља и празнује: Свету преподобну мученицу Февронију.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Саве у Крагујевцу – Аеродром са почетком у 7,30 часова.

9. јул (уторак), Црква прославља и празнује: Преподобног Давида Солунског.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

10. јул (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Сампсона Странопримца.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Кнеза Лазара Косовског у крагујевачком насељу Белошевац са почетком у 7,30 часова.

11. јул (четвртак), Црква прославља и празнује: пренос моштију Светих бесребреника Кира и Јована, свете мученике дабробосанске и милешевске.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у манастиру Светог Пајсија у Шуљковцу са почетком у 9 часова.

12. јул (петак), Црква прославља и празнује: Свете апостоле Петра и Павла – Петровдан.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у манастиру Ралетинац са почетком у 9 часова.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован одржаће помен Миловану Видаковићу у храму Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама са почетком у 18 часова.

13. јул (субота), Црква прославља и празнује: Сабор светих дванаест апостола - Павловдан.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу са почетком у 9 часова.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован пререзаће славски колач у храму Светог апостола Павла у Божурњи код Тополе (у изградњи) са почетком у 15 часова.

14. јул (недеља), Црква прославља и празнује: Свете мученике и бесребренике Козму и Дамјана.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у Сипићу са почетком у 9 часова.

15. јун (понедељак), Црква прославља и празнује: полагање ризе Пресвете Богородице.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у Брајковцу поводом славе заједнице "Земља живих" са почетком у 9 часова.

16. јул (уторак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Јакинта.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица са почетком у 7,30 часова.

17. јул (среда), Црква прославља и празнује: Светог Андреја Критског, Светог свештеномученика Саву Горњокарловачког.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

18. јул (четвртак), Црква прославља и празнује: Преподобног Атанасија Атонског, Светог Сергије Радоњешки.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Свете Тројице - Стара црква у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће вечерњу службу са монашењем у манастиру Денковац са почетком у 16 часова.

19. јул (петак), Црква прославља и празнује: Преподобног Сисоја Великог.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у манастиру Денковац са почетком у 9 часова.

20. јул (субота), Црква прославља и празнује: Преподобног Тому Малеинског, Свету мученицу Недељу.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Свете великомученице Недеље у Десимировцу са почетком у 9 часова.

21. јул (недеља), Црква прославља и празнује: Светог великомученика Прокопија.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Прокопија у Овсишту са почетком у 9 часова.

22. јул (понедељак), Црква прославља и празнује: Свештеномученика Панкратија, Светог Теодора, Свете мученике гламочке и куленвакуфске.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 7,30 часова.

23. јул (уторак), Црква прославља и празнује: Светих 45 мученика из Никопоља, Преподобног Антонијa Печерског.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

24. јул (среда), Црква прославља и празнује: Свету великомученицу Ефимију, Блажену Олгу.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Кнеза Лазара Косовског у крагујевачком насељу Белошевац са почетком у 7,30 часова.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће празнично бденије у храму Пресвете Богородице Тројеручице у Малим Пчелицама са почетком у 16 часова.

25. јул (четвртак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Прокла и Иларија, икону Пресвете Богородице Тројеручице.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у манастиру Каленић са почетком у 9 часова.

26. јул (петак), Црква прославља и празнује: Сабор светог архангела Гаврила.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у манастиру Пиносава са почетком у 9 часова.

27. јул (субота), Црква прославља и празнује: Светог апостола Акилу, Преподобног Никодима.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лесковцу колубарском са почетком у 9 часова.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован ће у храму Силаска Светог Духа у Корићанима венчати теолога Лазара Марјановића и Ирину Ракић са почетком у 15 часова.

28. јул (недеља), Црква прославља и празнује: Свете мученике Кирика и Јулиту, Светог Владимира, великог кнеза руског.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Деспота Стефана у селу Бабе са почетком у 9 часова.

29. јул (понедељак), Црква прославља и празнује: Свештеномученика Атиногена, Свету мученицу Јулију.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 7,30 часова.

30. јул (уторак), Црква прославља и празнује: Свету великомученицу Марину - Огњену Марију.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Свете великомученице Марине у Горњој Сабанти са почетком у 9 часова.

31. јул (среда), Црква прославља и празнује: Светог мученика Емилијана, Светог мученика Јакинта.

Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

О даљем распореду богослужења Митрополита шумадијског Г. Јована ускоро обавештење на нашем сајту.