Чланци поређани по датуму: среда, 28 јун 2023

У ЈАГОДИНИ СЛУЖЕН ВИДОВДАНСКИ ПАРАСТОС ЗА ВЕРУ, ЧАСТ, КРСТ И СЛОБОДУ

У Јагодини је, на празник Светог великомученика кнеза Лазара, служен парастос борцима палим у ослободилачким ратовима. Парастос је служило свештенство јагодинских цркава, уз присуство верног народа, представника локалне самоуправе и градских удружења.

Свештенство свих цркава и верни народ, окупили су се у јагодинској Новој цркви, на парастосу који је традиционално служен на Видовдансвим палим борцима почевши од боја на Косову пољу, па до данас. Данашњим парастосом помињемо, са великим поштовањем, хероје који су дали своје животебранећи Србију и слободу, истакао је градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић, напомињући да се, на жалост, Србија и дан данас бори за своју државу, што отвара велико питање за све историчаре: како је српски народ дошао у овај положај.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

У среду 28. јуна, када наша Света Црква празнује молитвени спомен на пострадале јунаке у Косовском боју и Светог кнеза Лазара, али и све пострадале српске војнике и војсковође од Косовског боја до дана данашњега, у вечерњим часовима, у крагујевачком насељу Шумарице, одржано је сада већ традиционално Видовданско вече.

Звук звона означио је почетак програма, након чега је уследило интонирање Химне Републике Србије.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У БАРАЈЕВУ

Свечаност поводом празника Видовдана и ове године одржана је у организацији Црквене општине Барајево и барајевског Центра за културу.

Тим сабрањем отпочело је и овогодишње барајевско културно лето. Велики број народа са децом окупио се у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА КОСОВСКОГ КНЕЗА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ

На Видовдан 2023. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква празнује Светог великомученика косовског кнеза Лазара и Свете мученике и новомученике српске и Светог пророка Амоса, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, благоизволео је служити Божанствену Архијерејску литургију у храму посвећену овом светитељу у крагујевачком насељу Белошевац, поводом храмовне славе.