У ЈАГОДИНИ СЛУЖЕН ВИДОВДАНСКИ ПАРАСТОС ЗА ВЕРУ, ЧАСТ, КРСТ И СЛОБОДУ

У ЈАГОДИНИ СЛУЖЕН ВИДОВДАНСКИ ПАРАСТОС ЗА ВЕРУ, ЧАСТ, КРСТ И СЛОБОДУ

У Јагодини је, на празник Светог великомученика кнеза Лазара, служен парастос борцима палим у ослободилачким ратовима. Парастос је служило свештенство јагодинских цркава, уз присуство верног народа, представника локалне самоуправе и градских удружења.

Свештенство свих цркава и верни народ, окупили су се у јагодинској Новој цркви, на парастосу који је традиционално служен на Видовдансвим палим борцима почевши од боја на Косову пољу, па до данас. Данашњим парастосом помињемо, са великим поштовањем, хероје који су дали своје животебранећи Србију и слободу, истакао је градоначелник Јагодине, Ратко Стевановић, напомињући да се, на жалост, Србија и дан данас бори за своју државу, што отвара велико питање за све историчаре: како је српски народ дошао у овај положај.

- Морамо једног дана да кажемо истину. И ту истину треба да саопштимо и деци у основној школи, да стекну праву слику и створе праве патриотске вредности. Око 350 грађана са територије Јагодине дало је своје животе у Балканским ратовима и Првом светском рату. Морамо да им будемо захвани и на Видовдан, у будућности, да се у још већем броју окупимо, јер они су то заслужили, рекао је Ратко Стевановић, градоначелник Јагодине.

Овај празник није мит, или некаква жеља да се један пораз претвори у победу, већ је ово сведочанство да Господ Исус Христос, својом жртвом призива у вечни живот, што је била идеја и Кнеза Лазара који је жртвовао свој живот за Царство Божје и слободу.

- Слобода је, можда, најскупља реч код Срба. А о томе сведочи и списак људи који су страдали. Нема куће у Србији која нема претка пострадалог за слободу. И овај народ је један од најстрадалнијих на свету, који је свој живот дао баш за слободу. Слобода је боголикост у нама, то је лик Божји у нама. И народ који се толико бори и даје живот за ту скупу реч и боголикост у себи, заслужује једно молитвено сећање, јер како се молимо за њихов покој, тако се молимо и за све нас, да нас ти преци помену пред трпезом Господњом и да се сусретнемо једног дана у Царству небеском, рекао је протојереј Александар Гајић, Архијерејски намесник белички.

Традиционалном видовданском парастосу, који је одржан у храму Светих апостола Петра и Павла, поред градоначелника Јагодине, присуствовала је и Снежана Вукашиновић, заменица председника Скупштине града, Душан Марковић, одборник у Скупштини града и верни народ.

Т. Митровић