ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

У среду 28. јуна, када наша Света Црква празнује молитвени спомен на пострадале јунаке у Косовском боју и Светог кнеза Лазара, али и све пострадале српске војнике и војсковође од Косовског боја до дана данашњега, у вечерњим часовима, у крагујевачком насељу Шумарице, одржано је сада већ традиционално Видовданско вече.

Звук звона означио је почетак програма, након чега је уследило интонирање Химне Републике Србије.

Програм Видовданске вечери припремили су чланови хора "Свети ђакон Авакум", предвођени протиницом Милицом Тешић. Сам програм је обиловао песмама посвећеним српским јунацима, Косову и Косовском боју, али и песмама традиционала косовског поднебља.

Велики број верника испунио је порту светогеоргијевског храма, нестрпљиво исчекујући да чују садржај овогодишњег програма.

Оно што искрено радује, јесте чињеница да се број гостију извођача сваке године све више и више повећава и чини новину нашег програма. Тако ове године искрену захвалност дугујемо господину Николају Станићу, ученику петог разреда београдске богословије "Свети Сава" иначе младоме солисти који поред богословских наука изучава и уметност белканта , младом хармоникашу Вељку Живановићу, ученику другог разреда средње музичке школе у Крагујевцу "др Милоје Милојевић, Тадији Марковићу, студенту Православног богословског факултета у Београду, као и члановима дечијег хора "Свети Симеон Мироточиви", при Саборном храму у Крагујевцу, под вођством диригентице Марије Радојевић.

На крају вечери, вернима се обратио протојереј Срђан П. Тешић, служашчиј храма, захваливши свим учесницима на указаном труду, као и верном народу, који је својим присуством увеличао славље, али и својим аплаузима и срдачним осмесима подржао рад шумаричке дечице, дајући им тако подстицај да даље напредују. Захвалио је нарочито гостима који су својим учешћем допринели велелепности програма, додавши да са надом на Васкрслог Господа, у Коме се прославише јунаци бојева за веру православну и отечество, срдачно хитамо ка следећој Видовданској вечери.

Страхиња Вуксановић, дипл. правник са положеним правосудним испитом