ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У БАРАЈЕВУ

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У БАРАЈЕВУ

Свечаност поводом празника Видовдана и ове године одржана је у организацији Црквене општине Барајево и барајевског Центра за културу.

Тим сабрањем отпочело је и овогодишње барајевско културно лето. Велики број народа са децом окупио се у порти храма Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву.

Академија поводом празника је почела у 20:30 часова. Програм је отпочео беседом Архијерејско намесника бељаничког, протојереја-ставрофора Виде Милића, који је истакао историјски значај жртве Светог кнеза Лазара и косовских јунака и повезао њихове жртве са жртвом Христовом. Затим је наступила млада уметница Милица Радовић која је отпевала песме: Божурови, Отвори ми бело Ленче и Весели се српски роде. У наставку је изведена представа, дуо драма „Патријарх Павле- Бити човек међу људима и нељудима“ по тексту Јована Јанића и режији глумца и редитеља Милана Руса. Насловну улогу патријарха Павла играо је глумац Милан Малбаша а новинара који разговара са патријархом играо је глумац Александар Дуњић. Ова играно-документарна представа прожета је мислима и речима патријарха Павла које оцртавају његов животни пут и пут на који је он упућивао људе којима је био духовни пастир. Академија је завршена са још једним наступом младе уметнице Милице Радовић са песмом Видовдан.

Након свечаности уследило послужење окупљених и ватромет на опште одушевљење великог броја деце.