Чланци поређани по датуму: недеља, 03 септембар 2023

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ У БОЖУРЊИ

У недељу 3. септембра 2023. године, у после подневним часовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, након што је служио Свету Архијерејску Литургију у селу Селевцу код Смедеревске Паланке, посетио је и село Божурњу у близини Тополе.

Разлог ове посете Првојерарха шумадије било је осештавање темеља Цркве која је посвећена Светом Апостолу Павлу.

СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СЕЛЕВЦУ

У недељу, 3. септембра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Свете Тројице у Селевцу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Бобан Ристић, протојереј Небојша Дабић, јереј Милан Кеџић, ђакони Стеван Илић и Владимир Степановић.

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА УЗОР МАЈКАМА - ЈЕРЕЈ МАРКО ЈЕФТИЋ

Беседа произнесена на отварању XIV Госпојинских свечаности у порти Саборне цркве у Крагујевцу 28. августа 2023. године.

Ваше Преосвештенство, Часни оци, драга браћо и сестре!

Најпре бих желео да се захвалим Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану на благослову и прилици да вам се данас обратим. Такође, захвалност дугујем и старешини Саборног храма, оцу Дејану, на позиву. Овај празник ми много значи, с обзиром на то да сам телесно и духовно одрастао у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, у којем већ једанаест година служим што као ђакон, што као свештеник. Но, иронијом животних околности никада нисам имао прилике да беседим на Велику Госпојину, управо због важности празника, храмовне славе и предности која се даје старијима и гостима. Заиста сам вам захвалан, хвала на позиву, благослову и молитвама.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА ХЕРЦЕГОВИНЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Братство младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, већ осму годину организује ходочашће на Острог. Ове године поред поклоњења Светињама Црне Горе, верници су обишли и најзначанија места крсно-васкрсне Херцеговине, као и Епархије милешевске. Младеновачки ходочасници били су предвођени протојерејем-ставрофором Слободаном Кеџићем и јерејем Ненадом Марковићем.