МИТРОПОЛИТ ЈОВАН: “ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ НАШЕ ОГЛЕДАЛО”

МИТРОПОЛИТ ЈОВАН: “ЈЕВАНЂЕЉЕ ЈЕ НАШЕ ОГЛЕДАЛО”

“Јер ако има ко добру вољу (Ευδοκία), мио је по ономе
што има, а не по ономе што нема”
(2. Коринћанима 8.12)

У уторак, 8. октобра 2024. године, када наша света Црква молитвено прославља Преподобну Ефросинију из Александрије и великог и тихог подвижника и светилиника Руске Цркве из XIV века Сергија Радоњешког, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Панталејмона (Παντελεήμων) у Станову.

Митрополиту су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић старешина храма, протојереј Сретко Петковић, протојереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и г. Милорад Томић, док је чтецирао вероучитељ Марко Гаљак.

Након прочитаног јеванђељске перикопе верном народу се надахнутим беседом обратио Митрополит Јован:

“Драга браћо и сестре, Свети Апостол Павле у Посланици Корићанима каже: “Ако неко има добру вољу, тај је мио Богу по ономе што има а не по ономе што нема”. Човек најчешће воли да се дичи по ономе што нема. Јер ко има добру вољу браћо и сестре, за таквог човека наш народ каже да има добру душу. Ко има добру душу, добру вољу онда се у њему Божја воља твори.А ко има своју вољу и иде по жељама своје воље, грешне воље тај није мио Богу. Сада треба поставити питање зашто је човек мио Богу, мио Спаситељу Исусу Христу? Па управо добром вољом и оном што је јеванђељском. Ако имаш јеванђељску веру онда си ти брате и сестро мио Богу. Човек који живи по својој вољи он тера по своме како да кажем. Он све чини оно што његова зла воља говори. Човек који не види себе се у Јеванђељу, а Јеванђеље је огледало, он не види себе уопште. Јер Јеванђељу му није огледало, већ је сам себи постао огледало. Дакле живети по јеванђељској вољи драга браћо и сестре, је радост, блага вест. Јеванђеље је књига над књигама, наука над наукама.

Нема ли човек ту добру вољу, он има вољу у себи по ономе што није јеванђељско. Човек или живи и чини по Јеванђељу или не живи и не чини по Јеванђељу. Шта је то драга браћо и сестре што није јеванђељско? То је грех, то је злоба, то је пакост. То је гордост. Такав човек не може бити мио Спаситељу, јер Богу никада није био мио ни грех, ни злоба, ни пакост, ни гордост. Све ово мило је само ђаволу. Као што се каже у Светом Писму: “Не може те служити Богу и мамону”. Али никако човек да уђе у себе и да провери коме ја то служим, да провери коме се ја то молим. Треба да уђемо у себе, да би у смирењу сагледали онако како јесте. Истина је да Бог спасава грешника, а осуђује грех, злобу, пакост. Бог прихвата оно зашта се ми одлучимо. Свети Симеон Солунски каже: “Добро ако се не уради на добар начин није добро”. Као Бог љубави и слободе, не чини насиље над човековом слободном вољом. Дакле, браћо и сестре Бог неће да нам брани у шта смо ми добру вољу и готовост определили. Да будеш и добар и лош, слободан си и да волиш и да мрзиш. Господ од нас тражи добру вољу, и даје нам награду што чинимо вољу Божју. Од нас се тражи тако мало, а тако нам се много даје. Тражи нам се да вршимо вољу Његову, а када вршимо вољу Његову онда ће нам Он помоћи. Нека би нам дао Бог да ми имамо добру вољу, а човек када има добру вољу, он свакоме човеку жели добро, па и непријатељу своме. Ако нема добру вољу, он не жели никоме добро па чак ни себи не жели добро. Зато треба да се молимо Богу да нам Он помогне да имамо добру вољу у себи”.

Беседа Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског г. Јована

Након свете Литургије Митрополит Јован је поделио иконице и благословио верни народ који се данас окупио у пантелејмонском храму који је духовно стециште овог краја.

Вероучитељ Марко Гаљак