ПОСЕТА УЧЕНИКА ОШ "ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ" ИЗ ЛАЗАРЕВЦА МАНАСТИРИМА СТУДЕНИЦА И ГРАДАЦ

ПОСЕТА УЧЕНИКА ОШ "ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ" ИЗ ЛАЗАРЕВЦА МАНАСТИРИМА СТУДЕНИЦА И ГРАДАЦ

С благословом Преосвећеног Епископа шумадијског Господина Јована, у понедељак, 7. априла, ученици петог, шестог, седмог и осмог разреда ОШ "Дуле Караклајић" из Лазаревца су у оквиру верске наставе имали излет. Излет је организован у сарадњи директора ОШ "Дуле Караклајић" Мирослава Давидовића, наставнице Јелене Савковић, која је била водич, координатора за верску наставу Колубарско - посавског намесништва свештеника Владе Димитријевића и наставника верске наставе Катарине Вујичић и Стефана Ристића.

Ученике су на излет водили наставница Јелена Савковић, која је била у улози водича, психолог ОШ "Дуле Караклајић" Сенка Вучић и наставници верске наставе Катарина Вујичић и Стефан Ристић. Посетили су манастир Студеницу, на празник Преподобног Симона монаха, када је слава манастира, а такође и манастир Градац, као и Градачку Бању.

Манастир Студеница је мушки манастир српске православне цркве. Основао га је 1186. године српски жупан Стефан Немања. Године 1206. на место игумана долази принц Растко, у монаштву први архиепископ српски, Свети Сава, и под његовим старатељством Студеница постаје културно, уметничко, болничко и духовно средиште српске државе. Манастирски комплекс састоји се од конака и четири цркве: Богородичне, Краљеве (цркве Светих Јоакима и Ане), цркве Светог Николе, и још једне, очуване у темељима. Манастир је познат по својој збирци фресака из 13. и 14. века, од којих је далеко најпознатија фреска Распеће Христово из 1207. године, једно од највећих достигнућа уметности средњег века.

Манастир Градац је грађен између 1277. и 1282. године, као ктиторска задужбина српске краљице Јелене Анжујске. Тачне године почетка и завршетка радова нису познате, али по неким изворима изградња је започета 1277. године. Најчешће се узима да је време изградње крај 13. века. Богородична црква је једнобродна грађевина рашке школе, са припратом, бочним капелама, наосом, певницом и троделним олтарским простором. Заједница у манастиру Градац је позната по разноврсним делатностима које употпуњују монашки живот. Од 1979. године ова задужбина Немањића представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Стефан Ристић, вероучитељ