МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА ХЕРЦЕГОВИНЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА ХЕРЦЕГОВИНЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

Братство младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Г. Јована, већ девету годину организује ходочашће на Острог. Ове године поред поклоњења Светињама Црне Горе, верници су обишли и најзначанија места крсно-васкрсне Херцеговине. Младеновачки ходочасници били су предвођени протојерејем-ставрофором Слободаном Кеџићем и јерејем Ненадом Марковићем.

У петак 30. августа 2024. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог мученика Патрокла и Светог мученика Мирона, у вечерњим часовима два аутобуса са поклоницима из Младеновца кренула су пут Херцеговине и Црне Горе. Верни народ најпре је посетио Херцеговину где су учествовали на Светој Литургији у манастиру Тврдош, а потом обишли и сам град Требиње. Потом су кренули у Тиватски залив Боке которске и помолили се у манастиру Михољска превлака.

Након православне Боке кренуло се ка манастиру Острог, где су верници после вишечасовног стајања у километарском реду успели да се помоле испред кивота Светог Василија Острошког. У недељу су верници учествовали на Литургији у манастиру Острог и сјединили се са Господом кроз Свету Тајну Евхаристије.

Напоран пут стазама духовности православне Црне Горе настављен је у недељу након богослужења. Први предах начињен је у Ђурђевића Тари, а потом се ходочашће наставило ка манастиру Свете Тројице у Пљевљима. Овде су ходочасници имали благослов да се помоле пред бројним моштима, које се чувају у кивоту у којем је у манастиру Милешеви почивало нетрулежно тело првог српског архиепископа и просветитеља – Светога Саве. На све сабране младеновачке вернике посебан утисак је оставило гостољубље, којима су били обасути од стране домаћина у овој Светињи.

Духовно окрепљени младеновачки верници су се испуњени јеванђељском радошћу вратили у свој град у недељу у вечерњим часовима.

јереј Марко Јефтић