СВЕТИ АРХАНГЕЛ ГАВРИЛО- СЛАВА ЦРКВЕ У ЈАРУШИЦАМА

СВЕТИ АРХАНГЕЛ ГАВРИЛО- СЛАВА ЦРКВЕ У ЈАРУШИЦАМА

26. јул је велики сабор народа Горњих и Доњих Јарушица, Великог и Малог Крчмара, Бораца и још других околни места.

Мноштво народа тога дана испуни порту средњовековног манастира Јарушице, јер се сабира око Бога Свемогућега, а у част Светог архангела Гаврила. У једној дубодолини, крај лековитог извора стоји ова древна црква сакривена од погледа оних који не маре за цркву, а и те како видљива свима који су боготражитељи у ове тешке дане када се најбоље може видети оно што је Господ рекао, а то је да „овај свет у злу лежи.“ (1Јн 5,19)

Међутим, добри Шумадинци знају да Цркву Божију „врата паклена не могу надвладати“ (Мт 16,18) те су се пуни радости и овога светога дана окупили око своје вековне чуварке- своје цркве.

Ту своју радост пренели су у вечност, јер Света Литургија није ништа друго него вечно радовање у Светој Тројици, а њу су служили: протонамесник Горан Живковић из Лапова, протонамесник Ивица Камберовић из Сипића, умировљени парох рачански протојереј Ненад Савић из Тополе, ђакон Бојан Миленовић из Сопота и ђакон Марко Арсенић из Лапова. Појању је допринео старешина цркве протојереј Младен Ђурановић са супругом Зорицом. На Светој Литургији проповед је произнео отац Горан. После крсног опхода око цркве и ломљења славског колача трпезу љубави приредио је колачар господин Милош Тодоровић са породицом из Великог Крчмара. Пре самога ручка уследио је културно-уметнички програм који је извела фолклорна група КЦ „Радоје Домановић“ из Раче. За ручком су посебну част учинили архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић из Тополе, протојереј-ставрофор Милан Томић из Чумића и председиник Скупштине Општине Рача господин Ненад Савковић . Отац Младен се свима захвалио на труду и оданости цркви и позвао народ да још срчаније долази у цркву на Свете Литургије, да се Богу моли и помаже колико је у могућности. Такође се захвалио свима који су помагали, градили и трудили се око сређивања прилаза цркви и израде грандиозних капија и ограде која ће овој светињи дати још свечанији тон.

На крају се може рећи да је све свето и честито било и милемо Богу приступачно.

Марко Арсенић, ђакон