СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА - ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА - ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

Поводом храмовне славе, у цркви која је посвећена Светом цару Константину и царици Јелени у селу Наталинци, недалеко од Тополе, у понедељак 3. јуна 2024. године служена је Света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић.

Саслуживали су протојереји – ставрофори Ђорђе Радишић и Слободан Богојевић, протојереји Дејан Динић и Остоја Пешић, јереј Мирољуб Блажић и ђакон Стеван Илић.

Након читања Светог Јеванђеља верном народу богонадахнутом беседом обратио се прота Ђорђе Радишић:

“У име Оца и Сина и Светога Духа. Драга браћо и сестре, помаже Бог. Сабрали смо се данас у овом светом храму да прославимо светог цара Константина и његову мајку свету царицу Јелену. Цар Константин остао је у историји запамћен као римски император који је 313. године издавањем Миланског едикта дозволио слободу вероисповедања у своме царству. Таквом његовом одлуком претходило је чудесно јављање крсног знамења на небу. Заправо, пред једну битку у којој је требао да се сукоби са царем Максенцијем, Константину се обратио сам Господ показавши му крсно знамење на небу и поруку да са тим знамењем крене у бој и победи. Послушавши глас Божији, Цар Константин је кренуо у бој да силом крста побеђује све непријатеље. Такође, остаје у историји и чињеница да је заједно са својом мајком царицом Јеленом пронашао Часни Крст Господњи у граду Јерусалиму, зато се на иконама на којима је изображен његов свети лик заједно са његовом мајком, налази и Часни Крст Господњи који они држе крај себе”, рекао је између осталог прота Ђорђе.

Сабрани народ причестио се Светим Тајнама Христовим. После заамвоне молитве свештеници и народ кренули су у крсни ход око храма Божијег, где је испред Цркве пресечен славски колач.

Домаћини овогодишње славе биле су госпође Душанка Гашић и Слађана Прица које су са својим породицама припремиле славски ручак за све госте који су се данас сабрали у ово Светом Храму.

Стеван Илић, ђакон