ОПЕЛО МАЈЦИ ПРЕДСЕДНИКА ГО СОПОТ

ОПЕЛО МАЈЦИ ПРЕДСЕДНИКА ГО СОПОТ

У уторак, 11. јула 2023.године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је опело мајци Живорада Милосављевића, председника ГО Сопот, у селу Рогача.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и монаштво космајског намесништва.

Епископ шумадијски је у својој беседи рекао:

“Ожалошћена породицо, часно свештенство, браћо и сетре. Сабрали смо се данас око одра наше Миланке, мајке, баке, прабаке, комшинице, да са овим чином опела и овом нашом молитвом, да се помолимо Богу за спасење њене душе, а и да својим присуством, колико-толико, ублажимо бол ове честите породице коју је Миланка изродила. Ми смо се данас сабрали тужни што од нас одлази Миланка и што се са њом растајемо, а наша вера нас учи да је овај растанак само привремен, јер ћемо се поново срести, како са њом тако и са свима онима који су променили овај свет и отишли у онај вечни свет, свет где нема више растанка, ни бола, ни туге , ни уздисања, него је само радост у Господу. Знамо да смо овде само привремено како би упознали Бога и како бисмо разумели и сазнали шта је то љубав. А љубав Божија према нама јесте највећа и знамо да нисмо без наде, браћо и сетре, како вели апостол Павле, и знамо да смрт није последње у нашем животу. Ожалошћена породицо, сигурно је да је ваш бол велики, и ви га доживљавате на само себи, рекао бих, својствен начин, и он је сигурно само ваш бол, али верујте да ми овде окупљени око вас и око одра ваше мајке, баке, дубоко се саосећамо са вама. Ми смо ту да вас молитвено подржимо и да молитвено подржимо пут наше Миланке у Царство Божије. Миланка се винула у наручје Божије онда када је Бог то хтео. Јер Он зна када и кога и у које време себи призива, као што све зна када нас шаље у овај свет, зашто неке шаље сада, неке раније, неке касније, све то бива по промислу Божијем. Сви ви добро знате њен животни и мукотрпни пут у коме је остала верна Богу и својој породици. Њена љубав је велика и била је једини старатељ своје деце. Њена љубав вас је пратила на сваком вашем кораку и она ће вас пратити и са онога света. Она ће се и даље бринути о вама и молити се за вас. Иза Миланке остају добра дела, чиста дела, а то је обавеза и за вас, али и за све нас, браћо и сестре, да се потрудимо да иза себе оставимо чиста дела, добра дела, племенита дела, да чинимо онако како каже свети апостол Павле “добро чините да вам се не досади“, јер дела иду испред нас, како у овом животу, тако и када пођемо у онај други живот. Нека је вечни спомен нашој Миланки, нека јој Бог душу прости, нека јој Господ опрости сваки грех који је учинила. Нека јој је вечан спомен мећу нама, а вама, породицо драга, нека Господ подари утеху.“

Након молитвеног испраћаја, породица Милосављевић се захвалила Преосвећеном Епископу Јовану, свештенству, и свима присутнима на речима усрдне молитве, и све позвала на молитвени ручак.

ђакон Бојан Миленовић