ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У СЕЛУ НЕМЕНИКУЋЕ

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У СЕЛУ НЕМЕНИКУЋЕ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадисјког Г. Јована, а у организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке “Милован Видаковић” Сопот, Градске општине Сопот и Црквене општине Неменикуће, на празник Светих апостола Петра и Павла одржана је манифестација “Дани Милована Видаковића”.

Ова традиционална културно-уметничка манифестација инспирисана делом првог српског романописца, Милована Видаковића, одржава се у порти Цркве Светих апостола Петра и Павла у селу Неменикуће, где је писац рођен. Ове године се такође обележава и 125 година од рођења и 30 година од упокојења Десанке Максимовић.

Пре почетка програма Његово Преосвештенство Г. Јован одслужио је у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење свештенства архијерејског намесништва космајског.

Присутнима су се уводном речју обратили председник ГО Сопот господин Живорад Милосављевић и парох неменикућски протојереј Новак Илић, а потом је уследио културно-уметнички програм који традиционално окупља истакнуте књижњвнике, академике, познате личности из света глуме, музичког и ликовног стваралаштва. Наступали су: глумица Весна Станковић, књижевник Ненад Шапоња, Етно група “Аманет” и гитариста Владимир Лазић. У посрти храма представљена је и изложба радова ликовне колоније Неменикуће 2023, одржане од 7. до 12. јула, у порти манастира Тресије.

За крај, све присутне разгалио је, играма из Србије, наступ Културно-уметничког друштва “Космај” Сопот.

ђакон Бојан Миленовић