СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ У ПОРТИ САБОРНОГ ХРАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ У ПОРТИ САБОРНОГ ХРАМА

У суботу Светле седмице, 22. априла 2023. године, Саборна црква Силаска Светога Духа на Апостоле у Нишу, као и целокупна Епархија нишка, имали су част да у катедралном нишком храму Светом Архијерејском Литургијом началствује Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Његовој Светости саслуживали су Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, шумадијски Јован, тимочки Иларион, далматински Никодим, мохачки Дамаскин, као и духовни предстојатељ Православне Епархије нишке, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније. Његовој Светости је, уз Преосвећену господу, саслуживало и бројно свештенство и монаштво из више Епархија наше Помесне Цркве.

Долазак Његове Светости пратио је и велики одзив верног народа Православне Епархије нишке, који је свештеном евхаристијском сабрању присуствовао у великом броју. Торжество дана увеличало је краснопојање хора "Бранко".

На крају Свете Евхаристије, руком Његове Светости одликовани су чланови нишког Клуба привредника и његов председник, господин Драган Милошевић, на чију иницијативу је и започета израда споменика блаженопочившем Патријарху Иринеју, који краси порту Саборног храма.

По окончању Свете Литургије, Патријарх Порфирије је осветио споменик некадашњем Епископу нишком и претходном Патријарху српском Иринеју, након чега је пригодном и надахнутом беседом говорио о значају вољеног нишког Архијереја и његовог претходника на трону српских Патријараха, као представнику старог кова српскога монаштва, најсјајнијег дела српског народа.

По освећењу, уследио је богат културно-уметнички програм, којим је данашња свечаност званично завршена.

Фото: Петар Благојевић и Михајло Лазаревић

Извор: Епархија нишка