ШЕТАМ И ПРИЧАМ: ТРАГОВИМА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ ОД 10. – 14. ДЕЦЕМБРА 2022. ГОДИНЕ

ШЕТАМ И ПРИЧАМ: ТРАГОВИМА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ 10. – 14. ДЕЦЕМБРА 2022. ГОДИНЕ

Програм “Шетам и причам: Траговима Kолубарске битке” које реализује удружење Дечја културна географија (ДЕЦИметар) у сарадњи са Библиотеком “Димитрије Туцовић” из Лазаревца одржан је у оквиру манифестације Дани Kолубарске битке.

Програм је конципиран као едукативна шетња од Библиотеке до Цркве Светог Димитрија са спомен-костурницом током које са децом разговарамо о највећој битки из Првог светског рата, упознајемо их са историјским чињеницама и споменицима у граду који чувају успомену на њу (Спомен костурница, старо војничко гробље, Споменик српском ратнику, Предах ратника).

Програм су реализовале Наталија Ђуровић и Милица Матијевић из удружења Дечја културна географија, Светлана Новичић, наставник историје и помоћник директора у ОШ “Kнез Лазар” у Лазаревцу и глумица Ана Ћук која се костимирала у Милунку Савић. У реализацији програма помогли су нам свештеници Цркве светог Димитрија који су ђаке дочекали на крајњем одредишту наше стазе и говорили им о Цркви Светог Димитрија и спомен-костурници.

Током манифестације Дани Kолубарске битке, реализовано је укупно 7 шетњи на којима је учествовало око 350 ђака.

Програми су реализовани по следећем распореду:

У суботу, 10.12. са почетком у 11 часова на програму су били ђаци из ОШ “Милан Ракић” из Мионице, издвојено одељење Гордња Топлица и ученици 5. разреда ОШ “Дуле Kараклајић”. Њих је у Цркви светог Димитрија дочекао свештеник Владимир Димитријевић

У понедељак 12.12. у два термина (са почетком у 9:30 и 10:30) угостили смо четири одељења ученика ОШ “Дуле Kараклајић”. Њих је у Цркви светог Димитрија дочекао свештеник Владимир Стојковић.

У уторак 13.12. у два термина (13:30 и 15) на програму су била два одељења ОШ “Војислав Вока Савић”. Њих је у Цркви светог Димитрија дочекао свештеник Александар Новаковић

У среду 14.12. у два термина (10 и 11:30) угостили четири одељења ОШ “Kнез Лазар”. Њих је у Цркви светог Димитрија дочекао свештеник Марко Митић.

У договору са свим реализаторима програма, још два одељења ОШ “Дуле Kараклајић” која се оправдано нису уклопила у распоред шетњи током Манифестације, учествоваће у програму накнадно, до краја месеца.