ПАРАСТОС СРПСКИМ РАТНИЦИМА У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ПАРАСТОС СРПСКИМ РАТНИЦИМА У КРИПТИ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

У четвртак, 15. децембра 2022. године, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служен је парастос српским ратницима.

Организатори овогодишње прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Градска општина Лазаревац и ЦО лазаревачка. Парастос је служио старешина храма протојеререј-ставрофор Марко Митић, а саслуживало му је братство храма Светог великомученика Димитрија.

Молитви је присуствовао већи број званичника лазаревачког округа предвођених председником Градске општине Лазаревац, господином Бојаном Стевићем. По одслуженом парастосу уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма Св. влкмч. Димитрија. Уз највеће државне почасти венце су положили: министар за рад, запошљавање и социјалну политику господин Никола Селаковић, представници Војске Србије, председник Општине Лазаревац, господин Бојан Стевић, представници локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и традиционално представници земаља које су учествовале на страни окупатора.

Министар Селаковић је подсетивши на историјске податке из периода Колубарске битке нагласио да се данас пред храмом клањамо нашим прецима који су нас научили да слобода и мир немају цену. „ Научили су нас да слободу и мир чувамо и да данас после 108 година од Колубарске битке Србија зна да мора да буде промишљена, да води политику која чува и брани мир, стабилност и слободу свога народа. С поносом и поштовањем се сећамо наших храбрих предака који су се за исту такву Србију борили пре нешто више од једног века. Наши преци су нам оставили највећи дар, дали су нам слободу, на нама је да слободу чувамо и да нашој деци и будућим генерацијама у аманет оставимо Србију поштовану, јаку, стабилну, уважену и свету, која ће увек чувати свој народ ма где се он налазио“, поручио је Селаковић.

Бојан Стевић навео је да се на данашњи дан слави велика победа обичног српског војника, домаћина, сељака, који је вођен генералом, а касније војводом Живојином Мишићем. „Ово је прилика да се присетимо свих страхота рата и да из тога извучемо поуке за наше даље поступке. Колубарска битка и храм са спомен-костурницом нас обавезују да чувамо успомену на херојство, жртву и љубав према слободи. Слободу морамо чувати, хвала им“, истакао је Стевић.

У наставку церемоније уследио је културно-уметнички програм. После протоколарних обраћања прослава манифестације „Дани Колубарске битке” настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику. Споменик српском ратнику подигнут је 1994. године на 80. годишњицу Колубарске битке. Аутор споменика је српски вајар Драган Николић, а на постаменту пише: „За краља и отаџбину са вером у Бога. Слава српским ратницима 1912–1918”.