Чланци поређани по датуму: понедељак, 28 децембар 2009

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАВладика Јован - Ништа нам неће помоћи , ако не будемо снисходљиви према слабостима људским и праштали их!

Епископ Јован шумадијски, дана 25. децембра 2009. године, на дан Преподобнога Спиридона Чудотворца, епископа тримитунског, служио је Архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у Виноградима, уз саслужење протојереја ставрофора Милана Бороте и јереја Мирољуба Миладиновића и ђакона Небојше Јаковљевића.

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА – МАТЕРИЦЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ КРАГУЈЕВАЧКОЈНа празник Материца Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован као и сваке године служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој крагујевачкој цркви. Верни народ Шумадије је са огромном љубављу и радошћу дочекао свог Архипастира наслађујући се речима духовне поуке, окусивши плода са Трпезе Господње. На Литургији су саслуживали свештеници: протојереји ставрофори Рајко Стефановић, Саво Арсенијевић, Милић Марковић, Драгослав Степковић, протонамесник Драган Брашанац, као и јереј Бранислав Матић. Стара Цркве је као и сваке године била претесна да прими све верне који су дошли и из других парохија.

ИКОНЕ ДЕЈАНА МАНДЕЛЦА НА ИЗЛОЖБИ У МЛАДЕНОВЦУУ ГАЛЕРИЈИ „ФОАЈЕ“ МЛАДЕНОВАЧКОГ ЦЕНТРА ЗА КУЛТУРУ, 25 ДЕЦЕМБРА 2009. ГОДИНЕ, УЗ УЧЕШЋЕ ПОКЛОНИКА ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ ИЗ ВИШЕ ГРАДОВА СРБИЈЕ, ОТВОРЕНА ЈЕ ИЗЛОЖБА НАЈНОВИЈИХ ИКОНОПИСНИХ ДЕЛА ИКОНОПИСЦА ИЗ МЛАДЕНОВЦА ДАЈАНА МАНДЕЛЦА. ИЗЛОЖБУ ЈЕ ОТВОРИО СВЕШТЕНИК ЖЕЉКО ЂУРИЋ, ПРЕДАВАЧ ТЕОЛОГИЈЕ ИКОНЕ НА ВИСОКОЈ ШКОЛИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ЗА УМЕТНОСТ И КОНСЕРВАЦИЈУ, ДОК ЈЕ О СТВАРАЛАШТВУ ОВОГ УМЕТНИКА ГОВОРИЛА ДР ВИЛЕТА ЦВЕТКОВСКА ОЦОКОЉИЋ ИЗ УДРУЖЕЊА ЗА РАЗВОЈ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ.