Чланци поређани по датуму: уторак, 22 децембар 2009

Image(ПРОПОВЕД ГОСПОДИНА ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ НА ЛИТУРГИЈИ
У КРАГУЈЕВАЧКОЈ ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА НА ДЕТИНЦЕ, 20. ДЕЦЕМБАР 2009. ГОДИНЕ)

Славећи данашњу недељу, припремамо се да прославимо Божић, велики и значајни празник, знајући да без Божића не би било ни других празника које прослављамо. И зато нас у ове припремне недеље Црква, кроз своја богослужења, кроз јеванђељска штива, упућује на смисао и значај празника, значај за род људски, за спасење рода људскога. Тако је Црква Божија ову недељу посветила деци, данас прослављамо Детинце. Следеће недеље су Материце, а оне недеље пред сам Божић су Оци.

ВЛАДИКА ЈОВАН - ЉУБАВ ЈЕ ИЗНАД СВИХ ВРЛИНАУ понедељак 21. децембра 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је, уз саслуживање старешине храма протојереја ставрофора мр Рајка Стефановића, јереја Драгана Поповића, јереја Немање Младеновића и протојереја ставрофора Животе Марковића и уз присуство одређеног броја верника служио Свету Литургију у храму Св. Саве на Аеродрому.

САДРЖАЈ ЛИСТА „КАЛЕНИЋ“, БРОЈ 6 ЗА 2009. ГОДИНУПрве стране последњег овогодишњег броја "Каленића", часописа Шумадијске епархије, посвећене су овоземаљским данима блажене успомене патријарха српског Павла који се упокојио 15. новембра 2009. године. Насловом „Свет, незлобив, чист, одвојен од грешника и виши од небеса“ обухваћена је, најпре, порука и поука нашег блаженопочившег патријарха које се никада не може сметнути са ума: "Понављам и себи и вама, и нас је Господ послао у наше време и поставио задатке које сваки од нас треба да изврши, и у својој породици, и у друштву, и у Цркви, и у целом човечанству. Да ли ћемо ми те задатке, понављам и говорим опет, извршити најбољом снагом коју нам је Бог дао, и најбољом вољом, то зависи од нас. Ми се често изговарамо: да смо се родили у неко сретније и боље време, и ми би били бољи. То је само изговор! Бог нам је дао снаге кад нас је поставио у ово време које су нам потребне, уз Његову благодатну помоћ, да ми издржимо, одолимо и извршимо своје задатке. Ако ли снаге будемо расипали на ништавне ствари, нећемо их имати за оно што је најглавније. А поред тога, живећи супротно ономе што Бог заповеда, ми нећемо хтети после да идемо Његовим путем. И отићи ћемо у супротном правцу и заслужити муку вечну - где црв њихов не умире и огањ се не гаси (Марко 9, 44); или блаженство Царства Небескога - што око не виде, и ухо не чу, и на срце човеку не дође, што је спремио Бог онима који га љубе (1. Коринћанима 2, 9)".

ДЕТИЊЦИ У КРАГУЈЕВЦУДана 20. децембра 2009. године, на Дан Господњи и празник Детињаца, Св. Литургију у цркви Св. великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја Милана Беговића и протонамесника Небојше Ракића, и ђакона: Александра Сенића и Ивана Гашића.

СВЕТИ НИКОЛА СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦЕСветом Архијерејском Литургијом на дан Светог Николаја Архиепископа мирлијкијскога Чудотворца прослављена је храмовна слава манастира Грнчарице у Епархији шумадијској.

Његовом Преосвештенству Господину Јовану саслуживали су Архијерејски намесник крагујевачки протојереј ставрофор мр Рајко Стефановић и протојереј ставрофор Милан Борота.