НЕДЕЉА ПРАОТАЦА – МАТЕРИЦЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА – МАТЕРИЦЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ КРАГУЈЕВАЧКОЈНа празник Материца Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован као и сваке године служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој крагујевачкој цркви. Верни народ Шумадије је са огромном љубављу и радошћу дочекао свог Архипастира наслађујући се речима духовне поуке, окусивши плода са Трпезе Господње. На Литургији су саслуживали свештеници: протојереји ставрофори Рајко Стефановић, Саво Арсенијевић, Милић Марковић, Драгослав Степковић, протонамесник Драган Брашанац, као и јереј Бранислав Матић. Стара Цркве је као и сваке године била претесна да прими све верне који су дошли и из других парохија.

У својој беседи Владика Јован се најпре обратио мајкама  али и оним девојкама које тек треба да ступе у брачну заједницу. „Честитам мајкама и девојкама које ће тек постати мајке  и молим се да им Господ подари  мудрост, честитост, и све оне врлине које је имала мајка над мајкама, а то је Пресвета Богородица. Данас су поремећени односи у породици, а то је последица отуђења од Бога, што је довело до деградације моралних и духовних вредности. Основ породице је љубав. Љубав у породици је спремност да даш себе другоме, а љубав мајке је нешто што највише личи на љубав Божију“, рекао је Владика на крају своје беседе.

Након причешћа, Владика Јован је одликовао пензионисаног свештеника протојереја-ставрофора Драгослава Степковића највишим одликовањем Епархије шумадијске  оредном Карађорђеве звезде,  за труд и жртву коју је овај врли свештеник дао на Њиви Господњој.

 

ђакон Мирослав Василијевић