Чланци поређани по датуму: уторак, 04 децембар 2018

  • ОСВЕЋЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У КРАГУЈЕВЦУ

    ОСВЕЋЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ У КРАГУЈЕВЦУ

    У петак 15. јуна 2024. године, еснаф адвоката у Крагујевцу прославио је своју Крсну Славу Светог Јустина Философа. Овим поводом је председник Адвокатске Коморе у Крагујевцу г. Звонко Марковић, узмолио благослов Преосвећеног Владике Јована да освешта просторије Адвокатске коморе.

    Након свечаног дочека Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, Владика је приступио чину освећења. Владики су саслуживали свештеници Старе Цркве у Крагујевцу Стефан Дамјановић, Владан Костадиновић, Ненад Милојевић и ђакони Иван Гашић и Мирослав Василијевић.

    Опширније...
  • ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУ

    ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУ

    У четвртак, 13. јуна 2024. године, на празник Светог Вазнесења Господњег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у Ђуриселу надомак Крагујевца, поводом храмовне славе.

    Епископу су саслуживали: протојереј ставрофор Рајко Стефановић, архијерејски намесник крагујевачки, протојереј ставрофор Синиша Марковић, протојереј Дејан Марковић, јереј Ненад Милојевић, као и протођакон Иван Гашић.

    Опширније...
  • СПАСОВДАН - ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

    СПАСОВДАН - ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕКад ластама понестане хране и кад се студ приближи, оне се онда крећу у топле пределе, у пределе обилне сунцем и храном. Напред лети једна ласта просецајући ваздух и отварајући пут, а њој следи остало јато.

    Кад нестане хране за душу нашу у овом материјалном свету, и кад се приближи студ смрти - о, има ли каква ластавица, која ће нас повести у топлији предео, где је обиље топлоте и хране духовне? Има ли таквог предела? Има ли, има ли, такве ластавице?

    Изван круга хришћанске цркве нико вам на ово питање не зна дати никакав поуздан одговор. Једино црква зна, и то зна поуздано. Она је видела тај рајски предео, за којим душа наша чезне у мразном сумраку овог битисања на земљи. Она је видела и ту благословену Ластавицу, која је прва узлетела у тај жељени предео, просецајући Својим моћним крилима тамну и тешку атмосферу између земље и неба, и отварајући пут јату за Собом. Осим тога црква на земљи зна вам казати и за безбројна јата ласта, која су следовала оној првој Ластавици и одлетела за њом у земљу благу, обилну сваким добром, у земљу вечног пролећа.

    Опширније...
  • СВЕТА ЕВХАРИСТИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У КРАГУЈЕВЦУ

    СВЕТА ЕВХАРИСТИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У КРАГУЈЕВЦУ

    У среду, 12. јуна 2024. године, када наша Света Црква слави Преподобног Исакија Далматског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Евхаристију у храму Светог Јоаникија Девичког у Крагујевцу.

    Епископу су саслуживали: протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Стефан Јанковић.

    Опширније...
  • СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА СВРШЕНИМ БОГОСЛОВИМА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ 2019/2024.

    СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА СВРШЕНИМ БОГОСЛОВИМА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ 2019/2024.

    Дана 11. јуна 2024. године у свечаној сали крагујевачке богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу одржана је свечана додела диплома свршеним богословима генерације 2019/2024.

    Ученицима се обратио ректор богословије протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, и честитавши им успешно завршено школовање изразио је веру и поверење у плодове њиховог будућег рада.

    Опширније...
  • СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ

    СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИ

    У уторак, шести по Васкрсу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица уз саслужење братства овога светога храма.

    Опширније...
  • ПАРАСТОС ГОСПОДЂИ БРАНКИ МАРИНКОВИЋ ИЗ ДАРОСАВЕ

    ПАРАСТОС ГОСПОДЂИ БРАНКИ МАРИНКОВИЋ ИЗ ДАРОСАВЕ

    Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, дана 11. јуна 2024. године у месту Даросава је извршен парастос покојној госпођи Бранки Маринковић домаћици из овог места.

    Опширније...
  • СЕМИНАР „БОГОСЛУЖБЕНИ ЖИВОТ У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ“ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

    СЕМИНАР „БОГОСЛУЖБЕНИ ЖИВОТ У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ“ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

    Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску литургију у понедељак, десетог јуна, у саборном храму Успења мајке Божије у првопрестоном граду Крагујевцу.

    Преосвећеном су саслуживали: архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Милић Марковић, архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Срећко Зечевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Драган Брашанац, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Саша Антонијевић, протођакон Небојша Јаковљевић и протођакон Иван Гашић.

    Опширније...
  • ПОСЕТА МАНАСТИРИМА ЋЕЛИЈЕ И ЛЕЛИЋ УЧЕНИКА МАШИНСКО-ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ “ГОША”

    ПОСЕТА МАНАСТИРИМА ЋЕЛИЈЕ И ЛЕЛИЋ УЧЕНИКА МАШИНСКО-ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ “ГОША”

    Ученици машинско-електротехничке школе “Гоша” из Смедеревске Паланке су у четвртак 06. јуна 2024. године кренули на богоугодно путовање, са циљем обиласка манастира Ћелије и Лелић.
    Опширније...
  • ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВРАНИЋУ

    ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВРАНИЋУ

    У недељу 9. јуна 2024. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму светих четрдесет севастијски мученика у Вранићу и том приликом осветио цркву брвнару која је стара два века и која је недавно комплетно реновирана.

    Епископу су саслуживали: протојереји-ставрофори Миладин Михајловић и Видо Милић, протојереј Мирослав Ратковић, протонамесник Дарко Павловић, протођакон Иван Гашић, ђакони Стеван Илић и Марко Поповић, као и чтецеви Милан Михајловић и Павле Гашић.

    Опширније...
  • СВЕТА ЛИТУРГИЈА У СВЕТОУСПЕНСКОМ ХРАМУ У РАТАРИМА КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

    СВЕТА ЛИТУРГИЈА У СВЕТОУСПЕНСКОМ ХРАМУ У РАТАРИМА КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

    У суботу, 8. јуна 2024. године, када наша Света Црква прославља апостоле Карпа и Алфеја, служена је Света Литургија у Светоуспенском храму у Ратарима код Смедеревске Паланке, архијерејско намесништво јасеничко.

    Свету Литургију служио је игуман манастира Пиносаве архимандрит Петар (Драгојловић).

    Саслуживали су: архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Драган Милутиновић, протојереј Драган Икић, протонамесник Влада Бранисављевић и ђакон Владимир Степановић.

    Опширније...
  • СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У НОВОПОДИГНУТОМ ХРАМУ У СЕЛУ ДУЛЕНЕ

    СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У НОВОПОДИГНУТОМ ХРАМУ У СЕЛУ ДУЛЕНЕ

    У петак, 7. јуна 2024. године, када наша света Црква прославља треће обретење главе Светога Јована Крститеља, Његово Преосвештенство епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у новоподигнутом храму у селу Дулене уз саслужење свештенства и свештеномонаштва епархије шумадијске.

    Опширније...
  • ДВА ВЕКА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВРАНИЋУ

    ДВА ВЕК ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ВРАНИЋУ

    Црква брвнара, посвећена светој четрдесеторици свевастијских мученика, у Вранићу подигнута је 1823. године на темељима старијег храма из XVIII века.

    Запис на западним вратима цркве сведочи о томе и та година се узима као обнова цркве брвнаре. Подигнута је као једнобродна грађевина са тремом, кровом покривеним шиндром и малим полукружним прозорима.

    Опширније...
  • КОРЕЛАЦИЈА ПРЕДМЕТА ВЕРСКА НАСТАВА И МУЗИЧКЕ КУЛТУТРЕ

    КОРЕЛАЦИЈА ПРЕДМЕТА ВЕРСКА НАСТАВА И МУЗИЧКЕ КУЛТУТРЕ

    У петак, 7. јуна 2024. године, у издвојеном одељењу ОШ “Светозар Марковић” у Беочићу одржана је корелација предмета верска настава и музичке културе на тему “Чувамо дарове љубави Божије” у сарадњи учитељице Љиљане Стоиљковић и вероучитеља Николе Љубисављевића са ученицима трећег разреда и предшколца.

    Опширније...
  • ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У “ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА” МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ

    ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У “ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА” МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ

    У четвртак, 6. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог Луке Кримског у “Заводу за смештај одраслих лица” у крагујевачком насељу Мале Пчелице.

    Епископу су саслуживали: јеромонах Михаило из манастира Тумане, протојереј Милан Петровић, јереј Владан Вуковић, јереј Ненад Милојевић и протођакон Иван Гашић.

    Опширније...
  • МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА ТАНАСКА РАЈИЋА

    МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА ТАНАСКА РАЈИЋА

    У четвртак 6. јуна 2024. године, у послеподневним часовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на позив Удружења потомака Танаска Рајића и настојатељице манастира Вољавче мати Евгеније, посетио је манастир Вољавчу. Разлог посете била је годишњица погибије качерског војводе и личног барјактара Вожда Карађорђа Танаска Рајића.

    Опширније...
  • ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У БРЕСНИЦИ

    ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У ЦРКВИ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У БРЕСНИЦИ

    Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Евхаристију у храму Светог Јоаникија Девичког у Крагујевцу на празник преподобног Михајла Исповедника 5. јуна лета Господњег 2024.

    Шумадијском архијереју саслуживали су протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и ђакон Стефан Јанковић.

    Опширније...
  • ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАНОВУ

    ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАНОВУ

    У уторак, 4. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

    Епископу је саслуживало братство храма.

    Опширније...
  • СЛАВА ПАРАКЛИСА МАНАСТИРА ДИВОСТИН

    СЛАВА ПАРАКЛИСА МАНАСТИРА ДИВОСТИН

    У понедељак, 3. јуна 2024. године, на дан Светог цара Константина и царице Јелене, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Благовести Пресвете Богородице манастира Дивостин, поводом славе параклиса.

    Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, архимандрит Онуфрије (Вранић), архимандрит Петар (Драгојловић), јеромонах Пајсије (Илић), протојереј Јадран Димовски, протојереј Милан Петровић, јеромонах Јован (Прокин) и протођакон Иван Гашић.

    Опширније...
  • СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА - ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

    СВЕТИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА - ХРАМОВНА СЛАВА У НАТАЛИНЦИМА

    Поводом храмовне славе, у цркви која је посвећена Светом цару Константину и царици Јелени у селу Наталинци, недалеко од Тополе, у понедељак 3. јуна 2024. године служена је Света Литургија којом је началствовао архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић.

    Саслуживали су протојереји – ставрофори Ђорђе Радишић и Слободан Богојевић, протојереји Дејан Динић и Остоја Пешић, јереј Мирољуб Блажић и ђакон Стеван Илић.

    Опширније...

Наjчитаније вести

 

ПРИЧЕШЋЕ УЧЕНИКА У СЕЛУ ВЕНЧАНИДана 4. децембра 2018. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, литургијском сабрању у храму Светог великомученика Георгија у Венчанима присуствовали су сви ученици основне школе овог села који су у овом светом сабрању и активно учествовали.

ЧАСНИЈУ ОД ХЕРУВИМА И НЕУПОРЕДИВО СЛАВНИЈУ ОД СЕРАФИМА У уторак, 4. децембра 2018. године, на велики Богородичин празник – Ваведење, у храму Успења Пресвете Богородице у селу Лужнице, служена је света Литургија којом је началствовао јереј Гојко Марковић, парох лужнички. Светој Литургији присуствовали су и ученици верске наставе из ОШ “Сретен Младеновић” из поменутог села, предвођени својим вероучитељем.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋАУ уторак, 4. децемра 2018. године, када наша света Црква прославља Ваведење Пресвете Богородице у Јерусалимски храм, у Светињу над Светињама, своју храмовну славу прославио је манастир Каленић. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију, а саслуживали су: протојереј -ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј - ставрофор Живота Марковић, протојереј - ставрофор Милован Антонијевић, протојереј - ставрофор Мирослав Филиповић, протојереј Драгослав Цветковић и протођакон Иван Гашић. Молитвено сабрање су својим слаткопојем улепшали чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.