ЧАСНИЈУ ОД ХЕРУВИМА И НЕУПОРЕДИВО СЛАВНИЈУ ОД СЕРАФИМА

ЧАСНИЈУ ОД ХЕРУВИМА И НЕУПОРЕДИВО СЛАВНИЈУ ОД СЕРАФИМА У уторак, 4. децембра 2018. године, на велики Богородичин празник – Ваведење, у храму Успења Пресвете Богородице у селу Лужнице, служена је света Литургија којом је началствовао јереј Гојко Марковић, парох лужнички. Светој Литургији присуствовали су и ученици верске наставе из ОШ “Сретен Младеновић” из поменутог села, предвођени својим вероучитељем.

У својој беседи отац Гојко подсетио је вернике о томе шта представља сам празник Ваведење рекавши да се данас прославља увођење Пресвете Богородице, као мале девојчице од свега три године, на посвећење и службу Богу у јерусалимски храм. “На самом улазу храма свештеник Захарија, који је “сав ван себе и Богом обузет”, дочекује и уноси Пресвету Богомајку не само у храм, него у најсветији део храма - Светињу над светињама. Ово је заиста велики празник и велико чудо, али ово није празник само жена, чији је Пресвета Богородица првенствено узор, него и деце, зато што је свако дете дар Божији. Овај празник је празник и свих нас, пошто нас Пресвета Богомајка учи где би требало да налазимо право васпитање. Света Литургија је најбоља школа, најбоља учитељица, учитељица самог живота, на коју смо се ми данас сабрали”, поучио је отац Гојко.

Света литургија је такође употпуњена ативним учешћем свих присутних, у виду одговарања на литургијске прозбе и молитве. Најсвечанији чин Причешћа праћен је такође дијалогом, где је отац Гојко причешћивао децу са посебном пажњом и љубављу, унапред их препознајући по лику и имену.

Вероучитељ Милан Милановић