Чланци поређани по датуму: уторак, 12 јул 2022

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ПОСЕТИО МАНИФЕСТАЦИЈУ "ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА" У НЕМЕНИКУЋАМА

На празник Светих апостола Петра и Павла, 12. јула 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у оквиру културне манифестације “Дани Милована Видаковића” у цркви Светих апостола Петра и Павла у селу Неменикуће, одржан је помен Миловану Видаковићу, који је служио Епископ Јован са свештеницима Епархије шумадијске.

ПЕТРОВДАН У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у уторак, 12. јула 2022. године, на празник Светих апостола Петра и Павла служио Свету архијерејску Литургију у манастиру Ралетинaц, поводом храмовне славе.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архимандрит Онуфрије, настојатељ манастира Денковaц, протојереји-ставрофори Спасоје Марковић, Живота Марковић, Љубиша Смиљковић, Драгослав Цветковић, јереји Слободан Савковић, Бојан Стојадиновић и јерођакон Василије (Старовлах).

СЛАВА ХРАМА “СВЕТИХ АСПОТОЛА ПЕТА И ПАВЛА” У АРАНЂЕЛОВЦУ

У уторак, 12. јула 2022. године Господње, у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, прослављена је храмовна слава.

Свету Литургију на овај свечани дан је служио архијерејси намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протојереја-ставрофора Милије Живанчевића, протојереј Љубише Ђураша и Слободана Раковића, протонамесника Александра Миловановића, протонамесника Ивана Теодосића, јереја Милоша Митровића, јереја Немање Искића и ђакона Александра Бабића.

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ ЗАШТИТНИЦИ РАЧЕ

У песмама посвећеним овим великим и дивним Апостолима стоји да су они донели светлост истине у таму западног света. Тако је то било у првим вековима хришћанства када се Светлост Христова ширила по целом земљаском шару. У рачанској цркви та апостолска истина гори као свећа неугасива ево већ 167. година.

Црква Светих Апостола Петра и Павла сведочи да је Христос Син Бога Живога и да свако ко у ту истину поверује видеће светлост Христову која је учинила да Савле постане Павле и моћи ће заједно са њим да посведочи: „Не живим више ја, него Христос живи у мени.“ (Гал 2, 20).