Чланци поређани по датуму: недеља, 17 март 2024

Доба поста јесте доба очишћења и покајања, а затим и духовног поновног рођења. Богослужења у току поста, беседе и прикладна литература нас позивају да препознамо наша сагрешења и да се опет преобразимо у добре хришћане. Тај позив на покајање је упућен не само нама појединачно, већ и нама као бићу заједнице, као Цркви. Зато, верујемо да је Црква Тело Христово и да је То место без мрље“, али смо уједно и свесни да смо ми, као заједница људских бића, у потпуности грешна заједница. Можда су најочигледнији наши греси ситничавост и подељеност. Било да се посматрају сукоби у неким нашим парохијама, ило да гледамо у тужно надметање јурисдикција, племенског национализма (који неки бране као једини законски критеријум црквене организације), или да гледамо бестидне расправе између највиших званичника неких Патријаршија и своје браће по вери – у јавности. Морамо да признамо да током наступајућег поста морају сви да се покају, макар негде у дубини душе, или чак да се покају целе црквене институције и организације како би се повратила њихова права функција, а то је: служење истинском Јеванђељу Христовом којега су у данашње време и људи и жене свуда гладни и жедни.

Јован Мајенддорф (1971)
Превео с енглеског Ивица Чаировић

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СВЕТОУСПЕНСКОМ ХРАМУ У СЕЛУ ЛУЖНИЦЕУ недељу, 17. марта 2024. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Герасима Јорданског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Светоуспенском храму у селу Лужнице.

Преосвећеном Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милан Томић, протојереј Дејан Петровић, протојереј Милан Петровић и протођакон Иван Гашић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЈКОВЦУ КОД МЛАДЕНОВЦА

У суботу 16. марта 2024. године, када наша Света Црква прославља и празнује Свете мученике Евтропија, Клеоника и Василиска Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Благовести у Рајковцу код Младеновца.

Нашем Архијереју саслуживали су архимандрит Петар (Драгојловић), протојереји-ставрофори: умировљени парох младеновачки Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник опленачки Миладин Михаиловић, Архијерејески намесник младеновачки Жељко Ивковић, старешина Светоуспенског храма у Младеновцу Слободан Кеџић, јереј Милутин Гашевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Саша Костадиновић.

ХОР И ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “СВЕТИ САВА” У ПОСЕТИ СВЕТИЊАМА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ И ОХРИДА У КОМЕ ЈЕ БОРАВИО НАШ СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ

Благословом нашег Епископа шумадијског Господина Јована, 14. марта 2024. године, запутили смо се правцем Охридског језера и светињама где је боравио наш велики молитвеник пред Господом Свети владика Николај Велимировић. Ово путовање је награда свим учесницима најстарије групе хора и фолклорног ансамбла “Свети Сава” за сво залагање према Цркви Божијој и нашем хору и фолклору, а које нам је омогућио наш епископ Јован.