Чланци поређани по датуму: среда, 12 јул 2023

ХРАМОВНА СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

На празник Светих апостола Петра и Павла, дана 12. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму послећеном Светим апостолима Петру и Павлу у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски наменик орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји-ставрофори Драган Јездић и Ранко Ђураш, протојереји Милован Ранковић, Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесници Александар Миловановић, Иван Теодосић и Милош Митровић, јереји Немања Искић и Марко Урошевић, јеромонах Јован (Прокин) и ђакони Стеван Илић и Александар Бабић.

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У СЕЛУ НЕМЕНИКУЋЕ

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадисјког Г. Јована, а у организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке “Милован Видаковић” Сопот, Градске општине Сопот и Црквене општине Неменикуће, на празник Светих апостола Петра и Павла одржана је манифестација “Дани Милована Видаковића”.

Ова традиционална културно-уметничка манифестација инспирисана делом првог српског романописца, Милована Видаковића, одржава се у порти Цркве Светих апостола Петра и Павла у селу Неменикуће, где је писац рођен. Ове године се такође обележава и 125 година од рођења и 30 година од упокојења Десанке Максимовић.

ЦРКВА У ГРОШНИЦИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ

На Петровдан 12. јула 2023. године, Црква Божија у Грошници је прославила своју храмовну Славу: Свете апостоле Петра и Павла Светом Литургијом којом је началствовао јереј Ненад Милојевић. Њему су саслуживали свештеници Душан Илић старешина овога светога храма и Мирко Шиљковић парох Грошнички.

Литургију су својим појањем улепшали Филип Маринковић докторанд на ПБФ-у у Београду и вероучитељ у ОШ у Ђуриселу, Небојша Стевановић и Димитрије Николић. Чтецирали су Василије Андрић ученик богословије Светог Јована Златоуста и Марко Тодоров.

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ЦРКВЕ У РАЧИ

„Хајдете замном и учинићу вас ловцима људи“ (Мт 4, 19)

Нема у овом свету цркве ни правог хришћанина чија вера на почива на вери ове двојице апостола. Хришћанин није хришћанин ако нема чврсту веру као стена коју је имао апостол Петар. Хришћанин није хришћанин ако нема трпељивост и спремност на страдање апостола Павла. То су два стуба Цркве Христове, али и два стуба сваког који се зове хришћанином.