Чланци поређани по датуму: јануар 2023

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАНОВУ

Дана, 31. јануара 2023. године, када наша црква прославља Светог Атанасија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу је саслуживало братство поменутог храма.

ГОСТОВАЊЕ ХОРА СВЕТИ САВА У НОРВЕШКОЈ ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ СВЕТОГ САВЕ

Благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а на позив оца Александра Зељковића, пароха у Цркви Светог Василија Острошког у Ослу, као и удружења “Свети Сава” из Тонзберга хор “Свети Сава” гостовао је у периоду од 27. до 30. јануара 2023. лета Господњег у Краљевини Норвешкој.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У понедељак 30. јануара 2023. године, када наша црква молитвено прославља светог Антонија, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господих Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Преображења у Смедеревској Паланци и том приликом венчао Немању Девић и Александру.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Дана 29. јануара када наша Света Црква прославља празник Часне вериге апостола Петра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је свештенослужио у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

ВЛАДИКА ЈОВАН: ХРИШЋАНИН ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ПРОВЕРАВА СЕБЕ ХРИСТОМ, А НЕ СОБОМ

У Храму Рођења Пресвете Богородице, задужбини вође Првог Српског устанка Карађорђа Петровића, у Тополи, у суботу, 28. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Остоја Пешић, протонамесник Слободан Радивојевић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Стеван Илић.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН У МЛАДЕНОВЦУ

Прослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

У БОГОСЛОВИЈИ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ САВЕ

У петак, 27. јануара 2023. године, у богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, литургијски је прослављен празник Светог Саве.

Прослава је отпочела вечерњим богослужењем у капели Богословије. На сам дан празника одслужено је празнично јутрење, а у наставку Света Литургија којом је началствовао ректор, протојереј-ставрофор Зоран Крстић, уз саслужење професора богословије, јерођакона, Јована (Прокина) и Василија (Старовлаха).

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АЗАЊИ

“Као великог просветитеља и друга Апостола, прославља те Црква народа твога, преподобни. Но, као онај који има слободу пред Господом Христом, молитвама твојим спаси нас од свих невоља, да ти кличемо: “Радуј се, оче Саво Богомудри!” (кондак празника)

Свети Сава је највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

На дан 27. јануара када наша Света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву у свим храмовима орашачког намесништва служена је Света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник.

Деца су у великом броју присуствовала Литургијском сабрању и својим певање учестовали у њему.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ТОПОЛИ

Прослава Светог Саве у Тополи започела је ове благословене 2023. године, Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић уз саслуживање протојереја Драгослава Богдановића, протојереја Остоје Пешића и ђакона Стевана Илића.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Свети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, он је уткан у све поре живота српског народа свог времена, али и свих познијих векова до данас, све их је оплеменио, облагородио, осветио. Његова светлост нам је зрачила у тами ропства, Његова рука нас је водила када смо остајали без државе и политичког вођства, Његов ум нас је саветовао шта нам ваља чинити кад смо били у недоумици и на историјској раскрсници.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН ОШ "МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ" У НАТАЛИНЦИМА, ЈУНКОВЦУ И ГОРОВИЧУ

Празник Светог Саве Првог архиепископа Српског и ове године свечано прослављен у ОШ "Милан Благојевић" у Наталинцима, Јунковцу и Горовичу.

Празник Првог српског Архиепископа, просветитеља, оснивача наше Свете Цркве Српске прослављен резањем славског колача, приредбом коју су приредили ђаци, као и свечаним ручком.

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

Засветлио си, Светитељу Христов, као пресветла звезда у отаџбини својој земаљској, и људе своје утврђивао си у светој Православној вери и побожности красноречивим беседама својима, а јереси и расколе искорењивао си мачем Речи Божје. Тога ради Те као Анђела Божјег српски људи поштоваху, кличући и велегласно говорећи: Радуј се, Архијереју, који си достојно примио власт да везујеш и дрешиш! (акатист Светом Сави)

У ХРАМОВИМА КОЛУБАРСКО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА

У петак, 27. јануара 2023. године у храмовима колубарско-посавског намесништва прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ.

Велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством, верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Први српски Архиепископ, Свети Сава, свечано и лутургијски прослављен је у Смедеревској Паланци.

У свим храмовима служена је Света Литургија, прочитана је посланица епископа, школска деца са наставница су се у валиком броју окупила на светој Литургији и причестила Светим Животворним Тајнама.

СВЕТОСАВСКА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О СВЕТОМ САВИ 2018. ГОДИНЕ

Ј О В А Н

МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,

БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА

И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

У навечерје празника Светог Саве, централна Светосавска академија у Орашачком намесништву одржана је у препуној сали дворане Парк у Аранђеловцу.

На позив вероучитеља Војина Милосављевића, а у организацији ОШ „Свети Сава“, ученици основних и средњих школа показали су да духовна буктиња коју је највећи од свих наших светих упалио у свом народу, још увек гори, а број његове духовне деце се стално умножава.

СВЕТОСАВСКА АКАДEМИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Са благословом Архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића у четвртак, 26. јануара након бденија пред празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, у сали парохијског дома при храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу је уприличена Светосавска академија, у сусрет празнику.

ВЛАДИКА ЈОВАН НА БДЕНИЈУ И СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У ЈАГОДИНИ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован традиционално је служио свечано празнично бденије у Јагодини уочи празника првог српског архиепископа и просветитеља, Светог оца нашег Саве свеправославног.

Страна 1 од 4