Чланци поређани по датуму: новембар 2020

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “АКО ЈЕ БОГ У МОМ И ТВОМ СРЦУ, ОНДА ЈЕ И ЦАРСТВО НЕБЕСКО У ЊЕМУ”Преосвећени Владика Јован, епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке служио је свету архијерејску литургију у крагујевачком насељу Аеродром, у понедељак, када наша света Црква прославља Светог Григорија Чудотворца. Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Александар Мирковић, јерођакон Василије (Старовлах), јерођакон Јован (Прокин), ђакон Александар Ђорђевић. Чтецирали су богослови: Филип Берић, Василије Тешић и ипођакон Милош Коцић.

sabornacrkvakragujevacДиван је Бог у светима својим! Сабрана око Tрпезе Господње Црква је и данас, славећи светитеље Господње, славила Васкрслога Господа Исуса Христа и Свето име његово, које их је и прославило. Свети апостол и јеванђелист Матеј, кога данас Православна црква слави 29. новембра 2020. године, ученик Господа Исуса Христа, сведок Васкрсења Христовог и целокупног живота Христовог, који је на само једну реченицу Христову пошао за њим: “Хајде за мном”, и апостол Матеј оставља све и креће за Исусом, и управо на овај дан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу уз саслужење братства Саборног храма.

ВЛАДИКА ЈОВАН: “АКО НИСИ ОСЕТИО СВОЈ ПАД, НЕЋЕШ НИ ДА СХВАТИШ ДА ТРЕБА И ДА УСТАНЕШ”Првога дана Божићњег поста, у суботу 28. новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдко-карловачке Г. Јован, предводио је Свету заупокојену Литургију у Саборном храму у Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници саборног храм и гост из Јужноафричке Републике отац Исајило (Марковић).

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН СВЕШТЕНИКА И ПАРАСТОС КТИТОРИМА У БОГОСЛОВИЈИДана 27./14. новембра 2020. године, када наша Света Црква прославља Светог апостола Филипа и Светог Григорија Паламу, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Богословије Светог Јована Златоустог.

Преосвећеном Владици су саслуживали: ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, протонамесник Александар Сенић, јереј Владан Костадиновић, јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОСТАДана 25. новембра 2020. године Његово Преосвештенство, епископ шумадијски Господин Јован служио је бденије у параклису Богословије, чиме је и отпочела прослава заштитника овог светог училишта – Светог Јована Златоустог.

Преосвећеном Владици саслуживали су ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, јереј Владан Костадиновић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин).

ЕПИСКОП ЈОВАН У БРЕСНИЦИ: “БЛАЖЕНИ МИЛОСТИВИ!”Наша Света Црква 25. новембра (по новом стилу) прославља Светог Јована Милостивог.

У бресничком храму Светог Јоаникија Девичког служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски и администратор архиепископије београдско-карловачке г. Јован.

СВЕТИ КРАЉ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ ПРОСЛАВЉЕН У СУШИЧКОМ ХРАМУУ уторак, 24. новембра 2020. године, када наша Црква прославља и празнује светог мученика Мину, светог Теодора Студита и светог краља Стефана Дечанског – Мратиндан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу. Саслуживали су свештеници и ђакон овог светог храма, а за певницом су појали ученици крагујевачке Богословије.

УСНУЛА У ГОСПОДУ МОНАХИЊА КСЕНИЈА (ГАЈОВИЋ)Дана 22. новембра 2020. године уснула је у Господу у својој 72. години монахиња Ксенија (Гајовић) из манастира Благовештење (рудничко).

Монахиња Ксенија (Гајовић) рођена је 19. маја 1949. године у Полумиру код Ушћа од оца Николе и мајке Милице. Била је једна од четворо деце. Детињство је провела на службама у Студеници. У манастир Благовештење је дошла по препоруци оца Јулијана у својој 22. години.

ПОЛУГОДИШЊИ ПОМЕН ПРОТОЈЕРЕЈУ СТАВРОФОРУ ИЛИЈИ ПОП-ЛАЗИЋУУ уторак, 24. новембра, на породичној гробници Поп-Лазић, на старом Сибничком гробљу, служен је полугодишњи помен протојереју-ставрофору Илији Поп-Лазићу.

Свештенство архијерејског намесништва космајског узнело је Господу молитве за душу проте Илије, уз присуство родбине и пријатеља породице.

 ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ЈОВАН: “ВЕРА ЉУБАВЉУ РАСТЕ, АЛИ СЕ И ЉУБАВ МНОЖИ ВЕРОМ”Дужни смо свагда благодарити Богу за вас, браћо, као што приличи, зато што веома расте вјера ваша и умножава се љубав свакога од вас, једног према другом.
(2. Солуњанима, 1,3).

Преосвећени Епископ шумадијски и администратор архиепископије београдско-карловачке Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве у крагујевачком насељу Аеродром, у понедељак двадесет и пети по Духовима, 23. новембра 2020. године. 

 

У Спомен-храму Светог Саве на Врачару, заветном храму српског народа, у коме јe било изложенo тeло блаженоупокојеног Патријарха српског Иринеја, служена је света заупокојена Литургија са опелом - ВЕСТ ЈЕ У ИЗРАДИ!

Началствовао је Његово Преосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом, председавајући Светим Архијерејским Синодом Српске Православне Цркве, уз саслужење Високопреосвећених Митрополита волоколамског г. Илариона из Московске Патријаршије и бориспољског и броварског г. Антонија из Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија, Преосвећене господе Епископа шумадијског Јована, бачког Иринеја, врањског Пахомија, рашко-призренског Теодосија, крушевачког Давида, тимочког Илариона, нишког Арсенија, захумско-херцеговачког Димитрија, моравичког Антонија, мохачког Исихија, диоклијског Методија, полошко-кумановског Јоакима, брегалничког Марка, свештенства и монаштва Српске Православне Цркве и гостију из других помесних Православних Цркава, у молитвеном присуству Преосвећене господе Епископа диселдорфског и немачког Григорија, ремезијанског Стефана и умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, као и многобројног верног народа који се у дугој поворци уливао у Светосавски храм да се опрости од свог Патријарха и Оца.

patrijarh irinej10Поводом упокојења Патријарха српског Иринеја света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова.

Началствоваће Његово Преосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење више архијереја и свештенства Српске Православне Цркве и гостију из других помесних Православних Цркава. Појаће Прво београдско певачко друштво и хор "Бранко" из Ниша. Током свете Литургије беседиће Његово Преосвештенство Епсикоп бачки г. Иринеј.

У наставку свете Литургије биће служено опело после кога ће се од блаженоупокојеног патријарха и оца нашег Иринеја беседама опростити старешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофрор Петар Лукић, Митрополит дабробосански г. Хризостом, председник Републике Србије г. Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик.

Патријархово тело биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

* * *

Свети Архијерејски Синод обавештава свештенство, монаштво и верни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Саборном храму Светог aрхангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, Српска Православна Црква стриктно придржавати мера које су због тешке епидемиолошке ситуације у нашој земљи прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети Синод позива свештенство и наше вернике да умноже своје личне молитве за покој душе нашег драгог Патријарха.

Свети Архијерејски Синод

СВЕТА ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ У БЕОГРАДУУ Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду, пред телом блаженоуснулог у Господу патријарха и оца нашег Иринеја, свету заупокојену архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење Преосвећене господе Епископа шумадијског Јован, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија и Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског.

ТЕЛО БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА ИСПРАЋЕНО ИЗ ПАТРИЈАРШИЈСКОГ ДВОРА У САБОРНИ ХРАМПомен блаженопочившем Патријарху и оцу нашем Иринеју у Патријаршијском довру у Београду 21. новембра 2020. године служио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење преосвећене господе Епископа шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија у молитвеном присуству Преосвећеног Епископа ремезијанског г. Стефана, викара Патријарха српског.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод обавештава свештенство, монаштво и верни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Саборном храму Светог Архангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, Српска Православна Црвка стриктно придржавати мера које су због тешке епидемиолошке ситуације у нашој земљи прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети Синод позива свештенство и наше вернике да умноже своје личне молитве за покој душе нашег драгог Патријарха.

Патријарх Иринеј

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одржао је седницу 20. новембра 2020. године у Патријаршији српској у Београду и донео одлуке које су Уставом Српске Православне Цркве предвиђене у оваквим ситуацијама.

Донета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62 Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског председава Митрополит дабробосански г. Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тело блаженопочившег Патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а после тога пренето у храм Светог Саве на Врачару, где ће верници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почеткокм у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело, а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

Извор: СПЦ

Саопштење за јавност

У петак, 20. новембра 2020. године у 7:07 часова у Војној ковид болници „Kарабурма“ у Београду упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић).

Вечан му спомен и Царство Небеско!

Извор: СПЦ - Патријарх српски Иринеј (1930-2020)

ЕПИСКОП ЈОВАН: “РАДОСТ ПОЧИЊЕ НА ГОЛГОТИ”У петак, 20. новембра 2020. године, када наша Црква прославља Света 33 мученика у Мелетини, као и преподобног Лазара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Крагујевцу. Епископу су саслуживали свештеници и ђакон овог светог храма.

НИЧИЈЕ ЗЛО НЕ СМЕ БИТИ ЈАЧЕ ОД НАШЕГ ЧОВЕКОЉУБЉАУ четвртак 19. новембра 2020. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “АКО ЈЕ НАШ ЖИВОТ ХРИШЋАНСКИ И ИСПУЊЕН БОГОМ, ОНДА МУ НИ СМРТ НЕ МОЖЕ НИШТА”Шумадијски Првојерарх началствовао је свештеном Евхаристијом која је служена у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници на празник преподобномученика Галактиона и Епистима.

Преосвећеном Владици су саслуживали протојереј Саша Антонијевић и јереј Милош Ђурић, пароси бреснички, као и ђакон Немања Стојковић.

Страна 1 од 3