РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН СВЕШТЕНИКА И ПАРАСТОС КТИТОРИМА У БОГОСЛОВИЈИ

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН СВЕШТЕНИКА И ПАРАСТОС КТИТОРИМА У БОГОСЛОВИЈИДана 27./14. новембра 2020. године, када наша Света Црква прославља Светог апостола Филипа и Светог Григорија Паламу, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Богословије Светог Јована Златоустог.

Преосвећеном Владици су саслуживали: ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, протонамесник Александар Сенић, јереј Владан Костадиновић, јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Чина свештеника, Преосвећени Владика, удостојио је данас ђакона Марка Петровића подаривши му на духовно старање паству јабланичке парохије орашачког намесништва.

Са посебним освртом на светост и благодат чина свештенства, Његово Преосвештенство Господин Јован, беседом је подстакао новорукоположеног свештеника Марка на духовну будност и послушност , јер “који слуша, тај не може да погреши”. Пример послушности и оданости Светој Цркви био је Свети Јован Златоусти, како је Преосвећени Владика рекао, с тога нам се, нама свештеницима, ваља угледати на пастира каквог је Црква у Констатинопољу имала, јер одговорност коју свештенима има је велика. На Христовом Суду бићемо упитани за душе сваког човека понаособно. Добар одговор ћемо дати једино уколико већ сада будемо били свесни благодати и одговорности које за собом повлачи јарам свештеника.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Сабрање око Једнога крунисано је Светим Причешћем свештеника и ученика школе на, како каже молитва “отпуштење грехова и на живот вечни”.

Након Свете Литургије произнесена је заједничка молитва за упокојене ктиторе и приложнике, професоре и предаваче, раднике и трудбенике који су допринели животу овог училишта.

За певницом је појао хор Богословије под вођством професора појања јерђакона Василија (Старовлаха).

ученик Богословије Дејан Костић