Чланци поређани по датуму: петак, 25 децембар 2020

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора Архиепископије београдско-карловачке Г.Г. Јована на опелу архимандрита Серафима благовештењскогУ име Оца и Сина и Светога Духа,

Преподобно монаштво, часно свештенство, браћо и сестре, овим светим чином опела и нашом заједничком молитвом данас препоручујемо душу нашег доброг старца оца Серафима, да је Христос насели, као што то на опелима увек читамо и говоримо, у наручју Авраама, Исака и Јакова, да Творац његове и наших душа управо је уведе у Царство Небеско, зашта је и живео наш овај дивни старац. Овај блажени старац браћо и сестре, цео свој земаљски живот живео је за овај дан. Живео је да се сретне са Господом. И он, а знајући га толико година, никада из своје мисли није сметнуо, што би рекао наш народ, управо да треба да изађе пред лице Божије.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Синода

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, на својој седници од 24. децембра 2020. године, донео је одлуку да се сазове Свети Архијерејски Сабор за избор новог поглавара Српске Православне Цркве, који ће се одржати 18. фебуара 2021. године.

СВЕТИ СПИРИДОН ПРОСЛАВЉЕН АРХИЈЕРЕЈСКИМ БОГОСЛУЖЕЊЕМ У ВИНОГРАДСКОМ ХРАМУУ петак 25. децембра 2020. године, када наша Црква прославља светог Спиридона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско – карловачке Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Крагујевцу.

Саслуживали су свештеници и ђакон овог светог храма.