МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА

МОЛЕБАН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА

И ове 2024. године, у Епархији шумадијској обележава се спомен на Новомученике крагујевачке, невино пострадале људе, жене и децу, које су мучки убили војници немачке окупационе војске у Другом светском рату 21.октобра 1941.године. Немачки војници су стрељање, више хиљада недужних Крагујевчана, извршили у знак одмазде, по наредби сто Срба за једног немачког војника. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски Господин Јован уз саслужење свештеника крагујевачког и лепеничког намесништва: протојереја – ставрофора др Зорана Крстића, протојереја – ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја - стварофора Петра Пантића, протојереја – ставрофора Драгана Брашанца, протојереја – ставрофора Синише Марковића, протојереја Дејана Марковића, протојереја Синише Раденковића, протојереја Срећка Зечевића, јереја Милоша Ђурића, јереја Ненада Милојевића и ђакона: Ивана Гашића, Небојше Јаковљевића, и Александра Ђорђевића, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Након Свете Литургије Митрополит Јован, заједно са свештенством и верним народом повео је литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством одслужио молебан Новомученицима. На молебану су поред великог броја грађана Крагујевца били и највиши општински званичници, Градоначалник града Крагујевца, чланови дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа.

Након молебана одржана је традиционална комеморативна церемонија "Велики школски час", поводом обележавања 83 године од масовног стрељања ђака и грађана у Крагујевцу.

На овогодишњем "Великом школском часу" изведена је поема "Лекције из памћења“, Драгана Хамовића, коју је режирао глумац Небојша Дугалић.

Срећко Зечевић, протојереј