ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУ

Четвртак 19. октобра 2024. године, Црква Божија у крагујевачком насељу Илићево (Мечковац) светом Литургијом прославила је своју храмовну славу Светог апостола Тому.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Милош Коцић, а саслуживали су пројереј ставрофор Драгослав Петровић, протојереј Слободан Бабић, протонамесник Петар Бранковић, ђакон Саша Павловић и ђакон Стефан Јанковић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован, монахињама манастира Липара Исидора и Доротеја, ислушеница Александра, као чланови певнице храма Светог апостола Томе у Илићеву.

Чтецирали су студенти ПБФ-а Универзитета у Београду Вељко Ћојдер и Јован Павловић.

Верном народу се обратио јереј Милош Коцић:

“Срећан и благословен данашњи дан и слава свима вама који данас дођосте да заједно чујемо реч Господњу и да видимо Славу нашег Господа у цркви његовог апостола Томе. Дошли смо данас да чујемо и видимо и да по речима Светог Јована Богослова, оно што наше уши чуше и очи видеше и руке опипаше, то да вам и ми благовестимо. Два су чула на која нам Јован указује на вид и на слух. И као што и сами знате да оба ова чула су код нас готово до савршенства развијена. Слух одликује ширина звучног спекта које је могућ да се региструје, способност бубне опне да се умири у делићу секунде а око мегућност да види боље од најсавршеније камере на свету. Али, ја бих са вама поделио једну мање познату карактеристику уха, а то је да је његов спољни облик готово идентичан облику утроби мајке која носи дете. Ово нама говори да је ухо место у коме се похрањује семе које ниче у нашим срцима. Дакле све оно што чујемо као семе се забада у наше срце, темо ниче и тада уста наша говоре по речима апостола Павла, од сувишка, од онога што је никло! Данас и и ми сејемо, сејемо реч која је код апостола Томе била толико живада је изговорио Господ мој и Бог мој, а то је сведочанство да је Христос Васкрсао. И ми данас са тим у срцу живимо и ходимо без бојазни да ће нас се у ухо засадити неко друго семе јер семе које клија у срцима нашим јесте Христос. Њему нека је слава и хвала у све векове.

Живи били и Богом благословени.”

Након причешћа верног народа, преломљен је славски колач чији је домаћин био Иван Николић са породицом.

Након послужења верног народа у порти храма, присутни су се упутили на место страдања становника Мечковца (Илићева) где им је пред подигнутим спомеником одржан Молебан. Молебну су присуствовали грађани, радници, сељаци, ученици ОШ Милутин и Драгиња Тодоровић, представници Скупштине Града Крагујевца, МУП-а, свих релевантних градских служби, који су још једном одали пошту својим страдалим суграђанима и заједно се помолили Господу.

Прослављање храмовне Славе Светог апостола Томе је настављено у ресторану Авала где су свештенство, монаштво и верни народ заједничком Трпезом љубави обележили данашњи празник.

Ђакон Стефан Јанковић