ПОСЕТА УЧЕНИКА ИЗ АЗАЊЕ МАНАСТИРУ ПИНАСАВА У КУСАТКУ

ПОСЕТА УЧЕНИКА ИЗ АЗАЊЕ МАНАСТИРУ ПИНАСАВА У КУСАТКУ

По већ устаљеној пракси која је постала традиција, већ неколико година у назад ученици Основне школе "Радомир Лазић" из Азање у јесен или у пролеће посећују манастир Пиносаву који је удаљен шест километара од наше школе.

Тако смо и ми наставници данас 18. октобра 2024. године заједно са ученицима узраста од петог до осмог разреда, ујутру пошли у село Кусадак у коме се ова велика светиња налази.

У манастиру који је посвећен Светом Архангелу Гаврилу на самом улазу у манастирску порту нас је срдачно и свечано дочекао настојатељ ове свете обитељи већ свима познат духовни горостас Архимандрит, отац Петар (Драгојловић). Испричао нам је о историјату и самом настанку манастира који датира још из средњег века и обратио нам се пригодном беседом у којој је нагласио између осталог о послушности деце према својим родитељима и о неопходном и интензивном богослужбеном животу нагласивши значај Светог причешћа без којег нема спасења нити вечног живота. Отац Петар је свој деци поделио крстиће и иконице, а након тога је уследило послужење како за ученике исто тако и за наставно особље. Деца су се играла у манастирској порти, разговарали са оцем Петром, а дан и време нам је ишло на руку, такође смо видели и обновљену собрашницу и Карађорђев храст. На крају смо се сви заједно фотографисали, узели благослов и запутили се назад у школу.

Заиста је било предивно, а оцу Петру се срдачно захваљујемо на гостопримству и желимо му свако непролазно добро од Господа Христа!

Вероучитељ и чтец Ивица Б. Стојковић