ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ КРАЉЕВЕ ВИНАРИЈЕ НА ОПЛЕНЦУ

ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА ОБНОВЕ И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ КРАЉЕВЕ ВИНАРИЈЕ НА ОПЛЕНЦУ

У петак 11. октобра 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски г. Јован посетио је Краљеву винарију на Опленцу.

Повод за ову посету био је завршетак прве фазе радова на реконструкцији и обнови Краљеве винарије.

У друштву министра културе Републике Србије г. Николе Селаковића, ЊКВ принца Михаила и принцезе Љубице Карађорђевић, као и управника задужбине „Краља Петра I Карађорђевића“, г. Драгана Рељића, Митрополит Јован имао је прилику да види како је урађена прва фаза радова на реконструкцији и обнови Краљеве винарије.

Иначе, обнова комплекса Краљеве винарије у оквиру задужбине „Краља Петра I Карађорђевића“ део је пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“, који се, између осталог, бави обновом и реконструкцијом важних културних и историјских објеката у циљу промоције Србије као културне и туристичке дестинације.

Реконструкција је обухватала адаптацију, санацију и ревитализацију Краљеве винарије. Обновљени су кровови, урађени су архитектонко – грађевински радови и поправљена је електрична и хидро инсталација. Наставак радова биће усмерен на уређење ентеријера и екстеријера и биће изведен у оквиру наредног пројекта.

Сви ови радови изведени су у сарадњи Општине Топола и пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Влада Републике Немачке.

Љубављу фотографа Ненада Јаковљевића из Тополе објављујемо фотографије из Краљеве винарије на Опленцу.