ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА ПРИ ЦРКВИ У ЈАРУШИЦАМА

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- СЛАВА КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА ПРИ ЦРКВИ У ЈАРУШИЦАМА

Када је Свети Андреј Јуродиви видео Пресвету Богородицу у цркви Влахерни у Цариграду упитао је свог ученика Епифанија да ли види исто што и он, па је добио одговор: „Видим оче и ужасавам се!“ Нико да не помисли да овај повратни глагол има смисао ужаса, већ дивљења и усхићења при виђењу Пресвете Богородице, јер људи који су се одвајкада молили Пресветој Богородици могли су само осетити само усхићење и захвалност Мајци Божијој и Мајци нашој.

Жене које су се окупиле око цркве Светог Архангела Гаврила у Јарушицама подстакнуте својим свештеником оцем Младеном Ђурановићем основале су коло српских сестара и себе ставиле под покров Мајке Божије, како себе, тако и оне којима се оне нађу на помоћи у добру и у злу. Већ седам година оне притичу потребитима као милостиве Самарјанке дајући и делећи онима који у свему оскудују не би ли тако осетили велику и безрезервну хришћанску љубав која ништа не тражи, а све даје, управо како каже апостол Павле (1 Кор 13, 5). Нађу се оне и новорођеној деци коју Бог пошаље на територију парохије јарушичке, да некада чак и пре патроножних сестара посете мајке и бебе и прве као некада мудраци са истока понуде дарове љубави.

У славу Пресвете Богородице окупиле су се ове сестре са собом повевши у цркву Светог архангела Гаврила многе своје другарице, мужеве, децу, комшије и комшинице да прославе литургијски овај дивни и велики празник.

Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор Милан Томић из Чумића, протојереј Младен Ђурановић из Јарушица и ђакон Марко Арсенић из Лапова. Проповед је произнео ђакон Марко говорећи о молитвеном заступништву и покровитељству Мајке Божије свима онима који јој се обрате за помоћ, о томе да она која је наша заступница пред Богом најбоље може умолити Сина свога, као што свака мајка може да умоли сина својом мајчинском љубављу за било шта. За певницом је појала протиница Зорица и својим умилним гласом употпунила и украсила осећај Раја на земљи.

Славски колач Пресветој Богородици у част принела је Далиборка Милановић са својом породицом из Бораца. Све сестре из кола су здушно окретале славски колач и певале Богу предвођене својом председницом Љубивом Тодоровић из Великих Крчмара.

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави на којој се и даље појало Богу уз песме из „Духовне лире“ Светог владике Николаја. Гост на Светој Литургији и ручку био је Бранко Вујичић из Крагујевца свима познатији као Мали Бранко који је произнео омилију пред свим окупљеним гостима.

Марко Арсенић, ђакон