ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У СЕЛУ ГАРАШИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У СЕЛУ ГАРАШИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

Дана 2. августа 2024. године када наша Света Црква прославља Светога пророка Илију, истоимени храм у нашем историјском месту под Букуљом, прослави свог заштитника.

Окупљање народа је почело у раним јутарњим часовима у порти храма. Свечаности су почеле Светом Литургијо, којом је началствовао протојереј - ставрофор Ранко Ђураш уз саслуживање свештеника, протонамесника Стефана Франовића и протонамесника Томислава Ранковића као и пароха јеловичког јереја Марка Петровића.

Светој Литургији је присуствовао велики број верног народа са својом децом и породицама, узевши учешћа у Светој Чаши.

Јереј Марко Петровић је након прочитаног Светог Јеванђења произнео беседу у којој је са великом љубављу и поштовањем поздравио све присутне, пожелео срећну храмовну и сеоску славу, упутивши верни народ у живот и значај светога пророка Илије, откривши при томе колико великог заштитника је ово село добило. Говорио је о лепоти и добробити заједнице позваних и узимања учешћа у Светом Причешћу као највећем благодарењу Богу за све што нам је дао и даје, као и нашем најважнијем кораку ка спасењу.

Пожелео је саслужитељима и свима добродошлицу и позвао на окупљање око Трпезе Љубави коју је ове године припремио господин Александар Конџуловић из Гараша са својом породицом.

По завршетку Свете Литургије, ишло се у свечани Литијски опход око храма, пререзан је славски колач, а затим је уследила Трпеза Љубави на којој су сви окупљени узели учешћа.

Као и сваке године, традиционално је ову свечаност увеличало и присуство КУД "Електропорцелан" из Аранђеловца који су својим наступом дали свој посебан допринос овој свечаности.

На послетку, одлуком Црквено-општинског управног одбора јеловичког, уручене су и награде у виду Захвалница, нашем домаћину господину Александру Конџуловићу као деветнаестом домаћину наше храмовне славе и гостима из КУД-а "Електропорцелан" за велики допринос одржавању традиције нашег села.