НОВИ БРОЈ ЛИСТА “КАЛЕНИЋ” (3/2024) – У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

НОВИ БРОЈ ЛИСТА “КАЛЕНИЋ” (3/2024) – У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

Нови број листа “Каленић” започиње беседом на празник Силаска Светог Духа на апостоле, великог румунског духовника архимандрита Јоаникија (Балана). “Земља даје воду, небо даје Духа Светог. Свет даје рибаре, Бог даје дар апостолства. Човек даје ум, а Бог излива на њега Дух премудрости и разума. Човек даје срце, а Бог га испуњава Духом страха Божијег. Човек даје вољу, а Бог своди на њу Дух савета и крепости, Дух виђења и благочестивости (види: Јн 11, 2). Човек даје све што има, Бог даје оно што човеку недостаје. Човек даје све што може, Бог му даје оно што не може имати – Духа Свога Светог. Човек даје доње, Отац приводи горње”, предивно говори отац Јоаникије.

Евгениј Абдулајев у свом тексту покушава да реконструише сусрет између Пресвете Богородице и Светог апостола Луке, ослањајући се на јеванђељска места и историјске факте. Даровити писац успева да, приповедним тоном, покаже лепоту њиховог сусрета, не остављајући равнодушним читаоце.

Професор др ђакон Владимир Василик пише о ранохришћанским изворима поста Светих апостола Петра и Павла. У свом тексту он се осврће на Етеријин путопис, дела Светог Атанасија Великог, Апостолске установе, Светог папу Лава Великог и на основу њихових сведочанстава покушава да подробно прикаже карактер и смисао Петровског поста.

На овогодишњем братском састанку свештенства Космајског архијерејског намесништва Шумадијске епархије у цркви Сретења Господњег – поводом исповести свештеника – богословски реферат “Оче, сагреших небу и Теби” (Лк 15, 21) припремио је протонамесник Марко Стевановић, парох у Поповићу. Верзију за штампу овог рада је приредила редакција Каленића.

Од објављивања претходног броја, у Епархији шумадијског су освештана два нова храма. Први је храм Светих новомученика крагујевачких у спомен-парку у Шумарицама, што означава догађај од изузетне важности за град Крагујевац. Други храм је посвећен Светим мученицима Севастијским у Вранићу. Оба извештаја читаоци могу пронаћи у новом броју листа “Каленић”.

Након више од две и по деценије бављења темама из историје наше Цркве, а највише њеном мисијом између два светска рата у Чехословачкој, свештеник Шумадијске епархије у Крагујевцу протојереј др Саша Антонијевић, објавио је књигу “Чешко-моравска епархија Српске Православне Цркве 1921–1942” која је проистекла из ауторове докторске дисертације (ПБФ у Београду) са поднасловом “Историјско-канонско гледиште на оснивање, решавање јурисдикцијског питања и устројство”. Приказ књиге је написао професор Негослав Јованчевић.

Лазар Марјановић