ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ВРЕОЧКЕ ПАРОХИЈЕ СВЕТИЊАМА ФРУШКЕ ГОРЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ВРЕОЧКЕ ПАРОХИЈЕ СВЕТИЊАМА ФРУШКЕ ГОРЕ

У недељу 16. јуна 2024. године, када наша Света Црква прославља и празнује: Светог мученика Лукилијана, а са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа крагујевачког и Митрополита шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархије сремске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 54-оро, на пут су кренули у јутарњим сатима пут прелепе Фрушке Горе. Први манастир који смо посетили је манастир Петковица у који смо стигли на почетак Св. литургије. По завршетку Св. литургије а након топле добродошлице верници су се упознали са историјатом манастира који је доста пострадао како у време турске владавине тако и за време другог светског рата. Трудом и љубављу игуманије мати Антонине и сестринства за све ходочаснике приређена је трпеза љубави у манастирској трпезарији.

После обиласка манастира Петковице пут смо наставили према манастиру Шишатовац који је највише пострадао у другом светском рату а чија обнова и даље траје.

Даље путовање је настављено посетом велепном манастиру Вазнесења Христовог у Беочину а чија лепота како храма и конака тако и целокупне порте доминира прелепом Фрушком Гором. Након упознавања са историјом манастира верни народ поклонио се и целивао мошти Св. Варнаве Настића Епископа хвостанског. После предаха и обиласка прелепог мастарског комплекса и дивног послужења које је сетринство манастира припремило за верни народ пут смо наставили ка манастиру Гргетег. Као што смо дан и ово путовање започели Св. литургијом у манастиру Петковица тако доласком у манастир Гргетег ово поклоничко путовање завршили смо молитвом присуством на вечерњој служби.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња на Фрушкогорским обронцима с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо тај дан доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић