СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У навечерје празника Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља, одржана је, већ традиционално, Светосавска академија у сали Скупштине општине.

На академији су учествовали ученици из свих образовних установа на територији општине Смедеревска Паланка. Ове године домаћин и организатор академије била је ОШ „Херој Иван Мукер“ на челу са директорком Драганом Ристић.

Академија је отпочела химном Светом Сави, а након тога присутне у сали поздравила је, у одсуству председника општине Николе Вучена, Ђурђина Младеновић. Она је рекла да локална самоуправа улаже у модернизацију школа, подстиче ученике на што боље резултате током свог школовања, ствара услове да се запосле одмах након завршеног школовања и тако допринесу друштвеном и културном амбијенту средине у којој живимо. Подељени су поклони заслужним наставницима и професорима. Велики трудбеник на Њиви Господњој, предани вероучитељ и врли свештеник Цркве Божије јереј Милан Кеџић поздравио је присутне и обратио им се маестрално састављеном и виртуозно произнетом беседом. Уследио је пригодни програм од више, жанровски различитих али у складну целину, уклопљениг тачака.

Празнични дан отпочео је Светом Литургијом којом је началствовао протојереј Слободан Сенић, уз саслужење протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, протојереја Драгана Милутиновића и ђакона Владимира Степановића. Прочитана је Светосавска посланица Епископа шумадијског Господина Јована. Ђаци и професори су дошли на Свету Литургију и причестили се. Након Литургије надлежни свештеници су у школама пререзали славске колаче.

чтец Ђорђе Милутиновић