СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

Прослављање првог српског архиепископа у колубарско - посавском намесништву било је и ове године свечано и достојанствено, како то и приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом просветитељу српскога рода.

Литургијско прослављање Светог Саве употпунила је сјајна светосавска академија, коју су са пуно љубави припремили ученици ОШ „Војислав Вока Савић“ са својим учитељима и наставницима.

У том духу настављeнo је обележавање Светосавских дана, 30. јануара 2024. године у Модерној галерији ЦЗК Лазаревац, а у организацији Канцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва. Свети Сава, као први српски архиепископ припада васцелом српском роду, али га у овом периоду везујемо највише за наше школе и нашу децу, наше ђаке. Када говоримо о деци онда је и тема вечерашњег предавања била логичан избор, а то је васпитање деце, поготово у савременом друштву.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, кроз интересантну тему „Бајка, позориште, телевизија, савремени медији и хришћанско васпитање деце у модерном друштву“, присутне је провео господин Борко Сарић. Борко је глумац , стални члан Позоришта лутака „Пинокио“ У Земуну, директор УК Пароброд и сарадник часописа „Светосавско звонце“. Труди се да својим радом и животом сведочи своја хришћанска уверења.

Кроз бајке, позориште, телевизију, али савремене медије провео нас из перспективе глумца хришћанина. Мноштво младих који су присуствали предавању, могли су да промисле и преиспитају свој однос према савременим медијима и утицају који исти имају у њиховом животу.