ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ТОПОЛИ

Прослава најрадоснијег хришћанског празника – Рођења Христовог у Тополи почела је празничним бденијем у Храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу на Бадње вече. Вечерњој молитви присуствовао је принц Михаило Карађорђевић са супругом принцезом Љубицом и ћеркама Наталијом и Исидором.

Већ традиционално принц Михаило је свечано унео бадњак у храм и тиме је бденије започело. Окупљеном верном народу у цркви на Опленцу прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована. Након тога у порти Харма уследило је налагање бадњака.

Божићну Свету Литургију у Храму Рођења Пресвете Богородице (Карађорђевој цркви) служио је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић уз саслужење протојереја Драгослава Богдановића, Ненада Савића, Остоје Пешића и ђакона Стевана Илића. Пре причешће верног народа прочитана је Божићна посланица Његове Светости Патријарха Српског Г.Г. Порфирија.

Сав верни народ који је данас испунио Карађорђеву Цркву причестио се Свети Даровима Христовим. На Опленцу у Задужбини Краља Петра I, храму који је посвећен Светом Великомученику Георгију, Свету Литургију служио је протонамесник Александар Петровић.

Укрепљен молитвом и озарен миром и радошћу Божића, верни народ је са речима: „Слава на висини Богу, а на земљи мир, међу људима добра воља“ (Лк 2,14) понео благослове Богомладенца Христа у своје домове.

Мир Божији, Христос се роди! – Ваистину се роди!

Стеван Илић, ђакон