БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА У АЗАЊИ

БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА У АЗАЊИ

“Мудраци персијски познавши Цара небеског који се на земљи родио, вођени од звезде, дођоше у Витлејем, носећи дарове:злато, ливан и смирну. Падоше и поклонише се, јер видеше вечног Младенца како лежи у пећини”. (Литијска стихира глас пети).

Традиционално и овог Божића за ученике првог разреда Основне школе “Радомир Лазић” из Азање уприличено је ломљење божићне чеснице у парохијском дому храма “Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана”.

Све је почело давне 2002. године, и са несмањеним еланом, ентузијазмом и залагањем како ученика и њихових учитеља исто тако и вероучитеља и свештенства овог Светог Храма, траје у континуитету све до данас.

После Свете Литургије коју су у препуном храму служили протојереј Драгиша Јелић и јереј Страхиња Савковић и пригодног програма који су припремили прваци наше школе, приступили смо ломљењу чеснице.

Ове године златник је даривала наша школа и он је припао ученику Данилу Маринковићу из Азање. Сви ученици су добили пригодне поклоне од наше школе и од дародавца који је инсистирао да остане анониман, а иначе је мештанин села Азање.

Неизмерно смо захвални на поклонима честитајући вам празник вечне радости уз традиционални поздрав:Мир Божији, Христос се роди!

Вероучитељ Ивица Стојковић