ЦРКВА У ИЛИЋЕВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ

ЦРКВА У ИЛИЋЕВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ

У четвртак 19. октобра 2023. године, Црква Божија у крагујевачком насељу Илићево (Мечковац) светом Литургијом прославила је своју храмовну славу Светог апостола Тому.

Литургијом је началствовао Архијерејски намесник левачки протојереј – ставрофор Милић Марковић, а саслуживали су Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, протојереј Слободан Бабић парох Ердечки, протонамесник Петар Бранковић парох Цветојевачки, протојереј Остоја Пешић парох Тополски, јереј Александар Цветковић парох Реснички и парохијски ђакон храма Светог апостола Томе у Илићеву Стефан Јанковић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и игуманија манастира Липар Тавита са својим сестринством: монахињама Исидором и Доротејом, као и чланови хорова Саборног храма и храма Светог апостола Томе у Илићеву.

Чтецирао је и Апостол је читао студент II године ПБФ-а Универзитета у Београду Вељко Ћојдер.

Беседом се веном народу обратио протојереј – ставрофор Милић Марковић рекавши да иако човекова вера може бити велика и да се њоме може много учинити, Господ може учинити увек више од нас. Најизричитији пример је догађај о коме смо чули из читања Јеванђеља где апостол Тома сведочи своје веровање речима: „Господ мој и Бог мој.“ Зато ми који живимо у Цркви треба да знамо да се сведочанство наше вере у њој изражава пре свега нашим делима и нашим ставом о свесној жртви коју ћемо поднети за њу. Зато се данас сећамо и Новомученика крагујевачких који су на данашњи дан у овом насељу дали животе своје за одбрану отачаства и вере Православне. Њихово сведочанство и не одступање од Господа пред митраљеским цевима нас подсећа да наши животи имају смисла једино у Господу и са Господом, била је поука протојереј – ставрофора Милића Марковића.

Након причешћа верног народа, преломљен је Славски Колач чији је домаћин био старешина храма Светог апостола Томе у Илићеву Владимир Ђурковић са својом породицом.

Након послужења верног народа у порти храма, присутни су се упутили на место страдања становника Мечковца (Илићева) где им је пред подигнутим спомеником одржан Молебан. Молебну су присуствовали грађани, радници, сељаци, ученици ОШ Милутин и Драгиња Тодоровић, представници Скупштине Града Крагујевца, МУП-а, свих релевантних градских служби, који су још једном одали пошту својим страдалим суграђанима и заједно се помолили Господу.

Прослављање храмовне Славе Светог апостола Томе је настављено у ресторану Авала где су свештенство, монаштво и верни народ заједничком Трпезом љубави обележили данашњи празник.

протођакон Мирослав Василијевић