БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА И ПРИЗИВ СВЕТОГА ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА И ПРИЗИВ СВЕТОГА ДУХА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

У недељу, 10. септембра 2023. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Мојсија Мурина и Сабор српских Светитеља, у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу служена је Божанствена Литургија са молебаном поводом почетка нове школске године.

Велики број ученика је заједно са својим вероучитељима, наставницима и родитељима учествовао у евхаристијском сабрању и молитви за успешан почетак школске године. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Александар Новаковић уз саслуживање протонамесника Владимира Стојковића.

У својој надахнутој беседи, отац Александар је пожелео ученицима срећан и благословен почетак нове школске године. Нагласио је да је свака Литургија заправо Свадба Царевог Сина која се помиње у данашњем зачалу и да је Божанствена Литургија темељ хришћанског васпитања деце, чија је круна Свето Причешће, дар бесмртности, који нам Господ дарује сваке недеље и сваког празника. Такође, подсетио је децу, али и све присутне, на важност редовног учешћа у Литургијском животу Цркве.

Велики број ученика је своје учешће у Божанственој Литургији крунисао Светим Причешћем. После Литургије и молепствија за ученике одржана је приредба средњошколаца у парохијском дому.

На самом почетку приредбе вероучитељ Стефан Ђорђевић је поздравио све присутне и истакао важност да се све у Цркви почиње благословом, па самим тим и почетак нове школске године и да је школа место где ученици треба да се уче врлинама, а пре свега највећом хришћанском врлином – љубављу. У наставку је наступио мешовити хор Техничке школе „Колубара”, Гимназије у Лазаревцу и Музичке школе „Марко Тајчевић” под руководством вероучитеља Драгана Гајића. На самом крају наступили су и специјални гости приредбе – КУД „Диша Ђурђевић” из Лазаревца, увеличавши својим наступом данашњи догађај.

За све присутне је припремљено послужење трудом вероучитеља Колубарско-посавског намесништва.

Вероучитељ Илија Цветковић